GRADONAČELNIK PETRINJE

Dumbović: Država više ne smije ovdje dobiti prostora da mi budemo poligon za improvizacije

13.01.2021 u 17:06

Bionic
Reading

Petrinjski gradonačelnik Darinko Dumbović, zahvalan zbog dolaska predsjednika Republike Zorana Milanovića, rekao je u srijedu kako im je svima u prvom planu borba za svakog čovjeka.

"U razgovoru smo utvrdili kako su problemi Petrinje, Siska i Gline vrlo slični. Svima nam je u prvom planu borba za svakog čovjeka. Moramo imati dovoljno obrambenih mehanizama i metoda pomoći bez da se dijelimo na Banovinu i Baniju, što nam sada ne treba. Mislim da u zajedničkoj koordinaciji tri grada možemo doći do cilja", rekao je Dumbović, domaćin sastanka predsjednika Milanovića s čelnicima Petrinje, Gline i Siska.

Dumbović je istaknuo kako za moguće propuste u poslijeratnoj obnovi ne može biti riječi o zastari jer, dodao je, ako je netko kriv za propuste, za njih mora odgovarati.

"Država više ne smije ovdje dobiti prostora da smo mi poligon za neke improvizacije", rekao je Dumbović i zahvalio predsjedniku Milanoviću na dolasku i pozornosti koju je posvetio stradalnicima.

  • +27
Zoran Milanović u obilasku Petrinje 13. siječnja Izvor: Cropix / Autor: Tom Dubravec / CROPIX

Glinska dogradonačelnica Branka Bakšić Mitić izrazila je zabrinutost zbog nepoznanica u vezi s početkom nastave u školama.

"Naša je osnovna škola neoštećena i trenutačno je u njoj smješten Stožer grada Gline. Mi smo spremni naći rješenje da nastava u toj zgradi što prije počne", rekla je.

Dodala je i kako joj je žao što lokalnim ugostiteljima i tvrtkama nismo dali mogućnost da pripremaju hranu za stradale.

"Oni od toga žive i isplaćuju plaće, poreze i doprinose gradovima u kojima djeluju. Šteta što nisu dobili šansu da opstanu u ovim teškim uvjetima. Kod nas u Glini još 82 osobe nemaju krov nad glavom, a riječ je uglavnom o stanovnicima s crvenom ili žutom naljepnicom. Prošlo je 14 dana i još ih nismo zbrinuli", istaknula je Bakšić Mitić.

Sisačka gradonačelnica Kristina Ikić Baniček je rekla da su, uz pomoć statičara, građevinara i zaposlenih u gradskom sustavu, izvijestili Ministarstvo obrazovanja da su spremni 18. siječnja početi s nastavom.

"Bili smo spremni početi s A modelom nastave. Učenicima iz objekata koji još nisu obnovljeni organizirali smo prijevoz do najbliže škole kako bi svi osnovci počeli s nastavom", rekla je.

Kad je riječ o nezbrinutim osobama, imaju 300 zahtjeva za kontejnere, a 73 kontejnera.

Video: Zeljko Lukunic/PIXSELL

"Danas će svi biti priključeni na struju i atestirani. Nastojat ćemo da barem one građane koji su u dvoranama a imaju crvene naljepnice ili višečlane obitelji smjestimo u čvrste objekte, a planiramo i da uz suglasnost privatnih iznajmljivača u njihovim prostorima smjestimo dio građana", rekla je Ikić Baniček.

Ocijenila je kako za najavljene mjere oporavka gospodarstva nema vremena za javne rasprave i proceduru jer Ministarstvo gospodarstva, kako je rekla, može hitno financijski pomoći poduzetnicima kako bi što prije osposobili pogone i počeli proizvodnju.