INVESTICIJA VRIJEDNA 6,6 MIL. KUNA

Dukat s mliječnim desertima osvaja egzotične zemlje

19.03.2014 u 15:21

Bionic
Reading

Dukat mliječna industrija pokrenula je izvoz u 17 dalekih zemalja zahvaljujući investiciji vrijednoj 6,6 milijuna kuna, kazao je na konferenciji za novinare generalni direktor Dukata za poslovanje u Hrvatskoj Alen Fontana

Od prosinca prošle godine Dukat je započeo proizvodnju za izvoz trajnih mliječnih deserata u 17 dalekih zemalja - Laos, Burkinu Faso, Kongo, Novu Kaledoniju, Gvadalupe, Nigeriju, Kambođu, Senegal, Kuvajt, Obalu Bjelokosti, Gabon, Niger, Reunion, Džibuti, Maldive, Maleziju i Francusku Polineziju.

Trajni mliječni deserti tamošnjim su potrošačima dostupni u 10 različitih voćnih okusa te s okusom vanilije i čokolade.

Specifičnost ove linije, kako je rečeno, je što ne zahtijeva rukovanje i čuvanje u hladnom lancu, što je čini posebno pogodnom za duže transporte te čuvanje u ambijentalnim uvjetima.

U projekt je uloženo tri godine razvoja uz niz pilot proizvodnji, a Fontana je kazao kako u prvoj godini očekuju proizvodnju od 1.500 do 2.000 tona te kako su s obzirom na iskazani interes očekivanja vrlo optimistična.

U budućnosti u Dukatu očekuju daljnji rast proizvodnje i izvoza mliječnih deserata uz otvaranje novih izvoznih tržišta - zemalja Južne Amerike, Kine, Bliskog istoka, novih zemalja u Aziji i Africi.

Dukat je, kako je rečeno, jedina mljekara unutar grupe Lactalis te jedan od rijetkih u Europi koja proizvodi trajne mliječne deserte, a spomenutom investicijom Dukat je otvorio vrata globalnog tržišta te osigurao preduvjete održivog poslovanja.

Fontana je važnim naveo to što u Dukatu postoji znanje i tehnologija koja je mogla ovako nešto napraviti, ali i kvalitetna sirovinska baza koja je to mogla podržati.

Istaknuo je kako je uska specijalizacija ono što hrvatske tvrtke može održati i pomoći im u borbi s konkurencijom. Naime, teško je biti konkurentan na svjetskoj razini jer nam nedostaju količine, ali može se biti konkurentan sa specifičnim proizvodima, kazao je Fontana.

Osvrnuvši se na situaciju u mljekarskom sektoru koji je suočen s padom proizvodnje, Fontana je kazao kako sadašnji trend nije održiv i kako je potrebno da se cijelu sustav mobilizira oko rješavanja problema u sektoru.

Naveo je i kako Dukat, da bi digao svoju sirovinsku bazu, subvencionira kupnju junica, ove godine plan je subvencionirati nabavku više od 1.000 junica vlastitim sredstvima, zatim sufinanciraju proizvodnju hrane itd.

Ako je proizvodnja hrane nacionalni interes onda to treba posvjedočiti i akcijom, kazao je.