KAOTIČNI IZBORI U CRNOJ GORI

Đukanović proglasio pobjedu, najavio brzo formiranje vlade s manjincima

17.10.2016 u 09:24

Bionic
Reading

Pobjedu na nedjeljnim parlamentarnim izborima u Crnoj Gori, koje je obilježio incident u kojemu je uhićeno 20 državljana Srbije osumnjičenih za terorizam, odnosi Demokratska partija socijalista (DPS) premijera Mila Đukanovića. Proglasivši pobjedu u stožeru DPS-a, Đukanović je svojim biračima poručio da je ta stranka obranila Crnu Goru i njen put prema euroatlantskim integracijama te najavio kako će sa svojim tradicionalnim partnerima, manjinskim strankama, vrlo brzo formirati novu vladu

Đukanović je obraćajući se iz stožera stranke poručio da je DPS osvojio 36 mandata u crnogorskom parlamentu, što je bitno više nego što je osvojilo gotovo 15 stranaka opozicije okupljenih u različitih grupama i koalicijama, i da će s koalicijskim partnerima imati 42 mandata, javlja Tanjug.

Aktualni premijer zahvalio je biračima i poručio kako je DPS obranio Crnu Goru i pravo da, kako je rekao, slobodno upravlja svojom budućnošću.

"Kao što smo svi vidjeli, nije bilo lako i jednostavno jer velika sila se upregla protiv malene Crne Gore, ali zahvaljujući vašoj podršci i podršci naših istomišljenika - mi smo uspjeli", rekao je Đukanović.

Đukanović je najavio ubrzo donošenje odluke o članstvu Crne Gore u NATO i intenziviranje pregovora s EU-om, a na ekonomskom planu je najavio nastavak započetih krupnih razvojnih projekata i brži ekonomski rast.

"Vi ste glasajući za DPS obranili nezavisnost i obranili čast naših predaka i budućnost naših potomaka", rekao je Đukanović.

Inače, Centar za demokratsku tranziciju (CDT) je ranije objavio kako je temelju 94 posto prebrojanih glasova DPS osvaja 41,1 posto glasova ili 36 od 81 mandata, koliko ima crnogorski parlament, ali će tri oporbene liste imati isto toliko mandata, pa će o novoj vlasti odlučivati, kako se i očekivalo, manjinske stranke.

Najveći oporbeni savez Demokratski front (DF) osvojio je 20,4 posto ili 18 mandata, a Velika koalicija Ključ 10,6 posto ili devet mandata te Demokrati Crne Gore osam mandata. Socijaldemokratska partija (SDP) je osvojila četiri, a Socijaldemokrati (SD) dva mandata. Bošnjačka stranka dobila je dva, a po jedan mandat Hrvatska građanska inicijativa (HGI) i koalicija Albanci odlučno

Kako navode iz CDT-a, niti jedan sudionik parlamentarnih zbora nije osvojio apsolutnu većinu, što znači da niti jedna lista ne može samostalno formirati vlast.

I dok je dužnosnik DPS-a Predrag Sekulić izjavio da DPS sa svojim tradicionalnim partnerima, a to su manjinske stranke, ima 43 mandata, član Demokratskog fronta Emilo Labudović proglasio je pobjedu oporbe.

'Rezultati potvrđuju da opozicija ima pobjedu, odnosno 42 mandata', kazao je Labudović, dodajući da se 'Crna Gora oslobađa stege DPS-a'. 'U ime DF-a, poštovani građani Crne Gore, stiže sloboda i ja vam je već sada čestitam'.

Zabilježena je vrlo visoka izlaznost: glasovalo je 386.970 birača ili 73,2 posto, priopćeno je iz CDT-a.

Uhićeni državljani Srbije planirali zauzeti Skupštinu i uhititi Đukanovića?! 

Službenici policije uhitili su tijekom noći 20 državljana Srbije zbog sumnje da su na teritoriju Crne Gore počinili kaznena djela stvaranja kriminalne organizacije i terorizma, rekao je direktor Uprave policije Slavko Stojanović

Kriminalna skupina planirala je, kako se sumnja, da u vrijeme proglašenja izbornih rezultata zauzme Skupštinu Crne Gore i proglasi pobjedu određenih stranaka, kao i da uhiti premijera Mila Đukanovića, priopćeno je iz Tužiteljstva.

Poziv građanima Crne Gore: Ne čekajte izbore na ulicama

Ministar unutarnjih poslova Crne Gore Goran Danilović, koji je u vladu Mila Đukanovića došao iz oporbenog saveza Ključ, kazao je da ima samo neslužbene informacije o uhićenju 20 osoba iz Srbije, uključujući Bratislava Dikića, umirovljenog šefa srpske žandarmerije, i da je 'zaobiđen s tom informacijom'.

Danilović je dodao da će crnogorska policija trebati uspostaviti komunikaciju s organima Srbije kako bi se što prije ovo razriješilo. On je pozvao građane da rezultate izbora pričekaju kod kuće, a ne na ulicama Podgorice.

Iz oporbenog saveza Demokratski front tvrde da nemaju nikakve veze s tim događajem te da nitko iz oporbe s Dikićem nikad nije imao bilo kakve kontakte.

Podsjetimo, na svim dosadašnjim izborima uvjerljivo je pobjeđivala vladajuća Demokratska partija socijalista (DPS) premijera Đukanovića s koalicijskim partnerima, uglavnom manjinskim strankama i Socijaldemokratskom partijom (SDP) Ranka Krivokapića, koja je nedavno izašla iz koalicije s DPS-om i podijelila se na dva bloka.

Današnji su izbori neizvjesni zbog jake oporbe, za koju vlast tvrdi da se financira iz Moskve i novcem ruskih, srpskih i crnogorskih tajkuna. Tako će, pored Đukanovićeva DPS-a, ključnu ulogu imati dva oporbena saveza, Demokratski front (DF) i koalicija Ključ. To su deseti izbori od uvođenja višestranačja i četvrti u neovisnoj Crnoj Gori te su svojevrsni referendum za ili protiv članstva u NATO-u i EU.