PRILAGODBA STRAHOM

Duhandžije već krenuli sa šokantnim fotografijama jer ih čeka dug i skup posao

30.11.2016 u 07:00

Bionic
Reading

Pojedini su proizvođači i uvoznici duhanskih proizvoda, i prije nego što je donesen zakon koji ih obvezuje na to, na vrećice duhana počeli postavljati šokantne fotografije posljedica do kojih može dovesti pušenje

Tako se hrvatski pušači prilikom otvaranja vrećica s duhanom suočavaju sa šokantnim ilustracijama. Navedimo samo neke primjere: mrtvi čovjek s porukom 'pušenje skraćuje život', fotografija stopala na kojem se raspadaju prsti (što upućuje na moguće probleme krvožilnog sustava), potom fotografije golog sklupčanog muškarca i pepeljare u kojoj je pepeo u obliku fetusa, koje upozoravaju na mogućnost da pušenje dovede do impotencije...


Zasad fotografije nisu postavljene na kutije cigareta, već samo na pojedine marke rezanog duhana. Neovisno o tome što domaći zakon još ne obvezuje na takva pakiranja, samo je pitanje dana kada će on biti donesen jer su spomenuta upozorenja definirana DirektivomEU-a, zbog čega se svi proizvođači već pripremaju i usklađuju s njenim zahtjevima kako bi pravodobno odgovorili na zadnji rok - 20. svibnja 2017. godine, doznajemo neslužbeno.

Iako je pomalo neobično to da se tvrtke usklađuju sa zakonom koji još nije donesen, pola godina prije krajnjeg roka, objašnjeno nam je da je riječ o zahtjevnom procesu i velikoj investiciji u kojoj se moraju mijenjati cijele proizvodne linije i postavljati druge, pa je nužno znatno prije početi s prilagodbom. Zbog toga cijeli proces privikavanja teče postupno. Nakon krajnjeg roka neće se smjeti prodavati proizvodi bez spomenutih fotografija, pa se moraju riješiti sve robe sa skladišta. 

Što se tiče odabira fotografija koje proizvođači stavljaju na svoja pakiranja, one su također propisane Direktivom EU-a. Prema Direktivi Europske unije, 65 posto prednje i stražnje strane kutije cigareta i pakiranja duhana mora zauzimati fotografija mogućih štetnih posljedica pušenja, uz pisano obrazloženje. Prema najavama ministra zdravstva Milana Kujundžića, zakon kojim će se naše zakonodavstvo uskladiti s Direktivom EU-a trebao bi se naći u saborskim klupama u prvom tromjesečju iduće godine. Zbog toga što još nije donijela taj zakon o pušenju Hrvatska je s pet drugih članica dobila i upozorenje Europske unije. Koliko će sve to skupa stajati duhansku industriju, nismo uspjeli doznati.