'smanjeno nasilje'

Dugo je trajalo: Talibani najavili prekid primirja dva dana nakon 'povijesnog sporazuma' s SAD-om

02.03.2020 u 18:10

Bionic
Reading

Talibani su u ponedjeljak najavili prekid djelomičnog primirja uvedenog 22. veljače, te nastavak ofenzive protiv afganistanskih snaga sigurnosti, dva dana nakon potpisivanja povijesnog sporazuma sa Sjedinjenim Državama. Razdoblje smanjenog nasilja, koje je trajalo 9 dana, "završeno je i naše operacije se nastavljaju", rekao je Zabihulah Mudžahid, glasnogovornik pobunjenika, prenosi AFP.

"Sukladno američko-talibanskom sporazumu, naši mudžahedini neće napadati strane snage, ali nastavit će se operacije protiv snaga vlade iz Kabula", nastavio je. Afganistanski predsjednik Ašraf Gani je u nedjelju najavio produženje djelomičnog primirja barem do početka međuafganistanskih pregovora 10. ožujka.

Ali on je također odbacio jednu od glavnih točki sporazuma koji su u subotu u Dohi potpisali Washington i pobunjenici, o puštanju 5000 talibanskih zatvorenika u zamjenu za 1000 članova afganistanskih snaga koje drže pobunjenici.

Ta mjera je "preduvjet za unutar-afganistanske razgovore", naglasio je Mudžahid, što ocrtava poteškoće za postizanje kompromisa između Kabula i pobunjenika.

"Provjeravamo završetak djelomičnog primirja. Ali za sada nema podataka o većim napadima", rekao je glasnogovornik ministarstva obrane. Tijekom tjedna "smanjenog nasilja", produženog za dva dana zbog potpisivanja sporazuma između Sjedinjenih Država i pobunjenika, smanjen je broj napada u Afganistanu.

Prema sporazumu iz Dohe, Amerikanci i njihovi saveznici se obvezuju povući sve svoje postrojbe iz Afganistana unutar 14 mjeseci, a pobunjenici na poštivanje sporazuma, među ostalim i početak razgovora između s Kabulom o uspostavi trajnog mira.