UPITAN LEGITIMITET IZBORA

Duga lista izbornih prijevara u Afganistanu

20.09.2010 u 12:45

Bionic
Reading

Zastrašivanja birača, lažiranja biračkih popisa i drugih izbornih prijevara bilo je na afganistanskim parlamentarnim izborima u subotu, no njihov pun opseg bit će poznat tek s objavom rezultata, ocijenila su u ponedjeljak nadležna tijela

Više od četiri milijuna Afganistanaca, odnosno 40 posto birača prema službenim podacima, glasovalo je u subotu unatoč gotovo 300 napada koje su izveli talibani i druge pobunjeničke skupine.

Dva dana nakon izbora glasovi se još prebrojavaju te će djelomični rezultati biti objavljeni u srijedu, a konačni 31. listopada.

Povjerenstvo za pritužbe na izborne nepravilnosti od subote zaprima pritužbe kojih je primilo više desetaka.

'Zasad se glavne pritužbe odnose na kvalitetu neizbrisive tinte, na korištenje lažnih potvrda o upisu birača te iako je većina njih zaplijenjena ne možemo isključiti mogućnost da su neke bile i iskorištene', rekao je Ahmad Zia Rafaat iz tog Povjerenstva.

Tajne službe objavile su u subotu navečer da su zaplijenile 22.000 lažnih potvrda o upisu birača u biračke popise.

Afganistanska zaklada za slobodne i redovite izbore ustvrdila je da su izbori protekli u 'brojnim nepravilnostima' koje bacaju 'teške sumnje u kvalitetu izbora'.

'Zastrašivanje je jedan od glavnih problema' jer su lokalni čelnici ili kandidati nastojali utjecati na odluke birača u čemu su i uspjeli u pojedinim pokrajinama te 'trebamo biti vrlo, vrlo oprezni', rekao je Nader Nadery, predsjednik Zaklade za slobodne i redovite izbore.

Tijekom izbora bilo je izgreda, nasilja, ubacivanja unaprijed popunjenih glasačkih listića u kutije.

Afganistanska vlada, Ujedinjeni narodi i međunarodna zajednica upozorili su da će izbornih nepravilnosti biti, no pitanje je koliki se postotak tih nepravilnosti može tolerirati da ne sruši legitimitet izbora.

Nadležna tijela oprezna su i oko samog odziva birača jer je na temelju procjena povjerenstvo objavilo da je glasovalo više od 4 milijuna Afganistanaca, odnosno 40 posto očekivanih birača koji su birali 249 zastupnika među 2.500 kandidata.

Zbog nesigurnosti, više od 1.200 birališta u subotu nije se ni otvorilo.

Odziv na parlamentarne izbore ipak premašuje izlaznost na predsjedničke izbore u kolovozu 2009., koji su bili obilježeni masovnim lažiranjima u korist reizbora predsjednika Hamida Karzaija

Na predsjedničke izbore tada je izišlo oko 30 posto birača.