VIŠEGODIŠNJI NERED

Kaos na Hipodromu: Ovo su najveći dužnici, među njima je bivši šef VSOA-e koji je sada u zatvoru

14.12.2023 u 14:08

Bionic
Reading

Ukupan dug svih dužnika Hipodroma, prema podacima koje nam je dostavio Grad Zagreb, na dan 1. studenog iznosio je 240.169,78 eura. Riječ je o 119 dužnika, od čega su 25 pravne, a 94 privatne osobe

Uvodimo red. Tim riječima su iz Grada Zagreba prije dvadesetak dana, kada se dignula frka na Hipodromu, zbog koje su na teren morale izaći policija i hitna pomoć, obrazložili zaključavanje kapije i onemogućavanje pristupu konjima dijelu korisnika za koje su naveli da nemaju ugovore i ne plaćaju boksove za smještaj životinja.

Situacija se na Hipodromu primirila, a iz Grada su dan nakon noćne bune krajem studenog ustvrdili da je od 157 korisnika boksova njih više od sto već tada bilo sklopilo ili bilo pred sklapanjem novih ugovora.

Dvadesetak dana kasnije podaci dobiveni od Grada kažu da je u 170 boksova njih 13 predviđeno za škole jahanja, a u njima je osam konja, dok ih je pet trenutno praznih.

'Od preostalih 157 boksova, do danas je potpisano 112 ugovora, još osam je u pripremi, a za 37 konja trenutno smještenih na Hipodromu još uvijek nismo zaprimili zahtjeve za sklapanjem ugovora', odgovorili su na naš upit.

Dodali su da se od spomenutih 112 sklopljenih ugovora tri odnose na pravne osobe, a da su preostali ugovori sklopljeni s fizičkim osobama. Kada je riječ o trošku mjesečnog smještaja konja u boksu, naveli su da on iznosi 106,18 eura s PDV-om, a uključuje smještaj konja i režije.

No ono što nije riješeno su dugovi. Iako u Gradu tvrde da uvode reda, brojke upućuju na to da se dugovi baš i ne uspijevaju utjerati.

Naime ukupan dug svih dužnika Hipodroma, prema podacima koje nam je dostavio Grad, na dan 1. studenog iznosio je 240.169,78 eura. Riječ je o 119 dužnika, od čega su 25 pravne, a 94 privatne osobe.

Za usporedbu, recimo da je portal Zagrebi.hr prije 22 mjeseca, zaključno s 31. siječnja 2022., objavio, prema podacima koje im dostavio Grad, da je ukupan dug onih koji su bili dužni više od pet tisuća kuna iznosio 1.360.152,85 kuna (oko 180 tisuća eura). Riječ je, pisalo se tada, o ukupno 37 dužnika, od kojih su njih 26 bile fizičke, a 11 pravne osobe.

Tportal je i na WhatsAppu

 Želite li dobivati najvažnije vijesti dana na WhatsApp: Zapratite tportalov kanal OVDJE i kliknite 'Prati' 

Iz Grada Zagreba navode da Ustanova za upravljanje sportskim objektima koja upravlja Hipodromom 'poduzima sve zakonom propisane radnje te po stjecanju zakonskih uvjeta pokreće postupke prisilne naplate potraživanja'. Dodali su da je riječ o zakonom propisanoj proceduri te da nemaju mogućnost utjecaja na brzinu njihova rješavanja.

Prema njihovim podacima, najstariji utuženi dug iznosi 1.238,38 eura i datira iz 2006. godine, a dužnik je fizička osoba, čije ime, zbog zaštite osobnih podataka, nisu željeli otkriti. Baš kao ni ime fizičke osobe čiji je pojedinačni dug najveći među 94 dužnika na listi.

'Ističemo da najveći dug fizičke osobe iznosi 19.236,03 eura, a datira iz 2013. godine. Protiv spomenute osobe pokrenut je i vodi se postupak naplate potraživanja', odgovorili su iz Grada.

Dugovi pravnih osoba

Za razliku od fizičkih osoba, u Gradu nisu imali problema s imenima pravnih osoba.

Najveći dužnik među pravnim osobama je Galopski klub Zagreb s dugom od 46.437,77 eura. Preostala četiri najveća dužnika, pravne osobe, su Konjički klub Karoca (32.350,20 eura), General Security d.o.o. (22.222,78 eura), OPG Preost – Ognjen Preost (16.434,58 eura) te Konjički klub Batida (10.764,07 eura)', naveli su iz Grada, uz dodatak da je protiv svih pokrenut postupak prisilne naplate potraživanja.

Iza Galopskog kluba Zagreb i General Securityja stoji Enimark Ponjević, bivši tjelohranitelj prvog hrvatskog predsjednika Franje Tuđmana i jedan od najglasnijih kada je prije dvadeset dana stavljen lokot na ulaz u Hipodrom. Tvrdio je tada Ponjević da ga je napalo 25 nepoznatih ljudi koji su se razbježali kad su došli novinari.

Ponjević, inače predsjednik kluba, negira da dugovi GK Zagreb i General Securityja uopće postoje.

'Meni je ovo prvi glas. Nikada ništa klub nije dobio na tu temu, nikakve fakture, niti je klub ikad bio išta dužan. To je dio njihova propagandnog informacijskog rata koji se pušta u medije da me osobno diskvalificiraju. Kada bismo pokazali naše evidencije, vidjelo bi se da su naši gubici izazvani njihovim neradom bili ogromni. Oni su nama dužni deset milijuna kuna, a konji su nam ugibali zbog njihova nemara. Ako misle da smo dužni, neka nas tuže, pa ako su u pravu, dobit će, ali neće. To je neko preventivno bombardiranje', smatra Ponjević.

Upitan za dug njegove tvrtke, naveo je da ni on ne postoji.

'Pokušali su osobno teretiti moju tvrtku, koja nema nikakve veze s Hipodromom. Pokušali su slati račune s ciljem da me se optereti. Tvrtka nema nikakve veze s klubom. Ti računi su im vraćeni, imali smo jedan spor i oni su to izgubili na sudu. Tvrtka nema ugovor s Hipodromom, a imaju očitovanje klubova o tome tko su vlasnici konja', naveo je Ponjević.

Na kraju je informacije o dugovima nazvao bezočnim lažima s ciljem da ga se diskvalificira kao čovjeka.

Drugi na listi dužnika je Konjički klub Karoca s 32.350,20 eura, koji je ugašen, pa od naplate tog duga neće biti ništa. Njega je, kao i preostale dužnike s liste: OPG Preost – Ognjen Preost (16.434,58 eura) i Konjički klub Batida (10.764,07 eura) vodio Ognjen Preost, bivši zamjenik ravnatelja Vojno-sigurnosne obavještajne agencije (VSOA). Do njega nismo mogli doći jer se od rujna nalazi na odsluženju zatvorske kazne u kaznionici u Valturi zbog pronevjere sredstava u VSOA-i namijenjenih doušnicima.