u crvenom

Konjički klubovi bivšeg šefa tajne službe na zagrebačkom hipodromu napravili pola milijuna kuna duga

20.03.2022 u 16:44

Bionic
Reading

Ovih je dana okončan natječaj za izbor novog ravnatelja ustanove Upravljanje sportskim objektima grada Zagreba, na kojem je između 12 kandidata izabran dosadašnji v.d. Kosta Kostanjević

Ustanova bilježi velike minuse a upravlja Jarunom, Bundekom, Šalatom, bazenima, teniskim terenima i – hipodromom. Taj zeleni pojas između Save i Velesajma, poligon na kojem su se oštro sukobljavali Milan Bandić i njegovi oponenti iz Možemo!, koji sada vladaju gradom, jedva je izbjegao sudbini koju mu je Bandić namijenio – da bude pretvoren u gradilište.

Oronuli hipodrom je ipak sačuvan i na njemu je smješteno oko 150 konja. No sada su se pojavili i neki novi problemi, kao što je primjerice činjenica da cijeli niz njegovih korisnika ne želi plaćati za smještaj svojih konja. Samo petero najvećih dužnika hipodromu duguje čak 715.000 kuna, piše portal Zagrebi.hr.

“Ukupan dug korisnika Hipodroma Zagreb koji su zaključno s 31. 1. 2022. dužni više od 5.000 kuna iznosi 1.360.152,85 kuna. Riječ je o ukupno 37 dužnika, od čega su njih 26 fizičke osobe, a 11 pravne osobe. Hipodrom Zagreb poduzima potrebne pravne korake s ciljem naplate svih dospjelih potraživanja”, naveli su u odgovoru portalu iz Upravljanja sportskim objektima.

Imena i prezimena dužnika – fizičkih osoba, na koje otpada znatan dio duga, nisu uspjeli dobiti, no iz tablice doznaju da je jedna fizička osoba, četvrta na opisu svih dužnika, na dan 31. siječnja dugovala čak 130.560,86 kuna, a među prvih deset dužnika je još troje građana koji duguju po između 40.000 i 50.000 kuna svaki. Ti su dugovi nastali uglavnom zbog neplaćanja boksova za konje.

Među desetero najvećih dužnika čak su četiri pravne osobe povezane s Ognjenom Preostom, višestrukim pobjednikom alke i bivšim zamjenikom ravnatelja Vojno sigurnosno obavještajne agencije (VSOA). Sa 243.742 kuna duga prvi na listi dužnika je njegov konjički klub preponskog jahanja Karoca, a drugi je OPG Preost, sa 172.193 kuna. Također, Preostovi klubovi SEM i Batida zauzimaju deveto i deseto mjesto sa 36.305, odnosno 31.800 kuna duga. Ukupni dug svih dužnika povezanih s Preostom je 483.942,28 kuna.

“Ne bježim ja od svojih obveza, no mislim da ta cifra nije vjerodostojna. Karoca je izbrisana, jer je taj klub uništen, tako da tog duga više nema”, pomalo lakonski jeobjasnio Preost za Zagrebi.hr. Gdje je završilo 15-ak vrijednih konja koliko ih je Karoca imala, kaže da “ne zna točno”. Za svoj OPG Preost dugove uredno vraća, svaki mjesec mu se, kaže, skida po 2.600 kuna od vojne mirovine, dosad je vratio oko 100.00 kuna, a tvrdi da će riješiti i ostalo.

'A dugovi ostalih mojih klubova, SEM i Batida nisu toliko veliki, ukupno oko 70.000 kuna. Iako se vama to čini kao veliki iznos, u konjičkom sportu to i nije neki novac i ovih dana ću namiriti i taj dug', obećao je Preost.

No kako je uopće do tolikog duga došlo? 'Najam boksa za smještaj konja veličine tri puta tri metra košta 820 kuna, pa mi plaćamo najskuplju najamninu u gradu! Nama se zbog loših uvjeta na hipodromu 2013. ozlijedila jedna skupa kobila, zapela je za štangu. S nekadašnjim ravnateljem Ustanove Dragom Kosićem bilo je dogovoreno da tu štetu kompenziramo time što nećemo plaćati zakup boksova. No onda je 2019. došao novi ravnatelj Marinko Tomić, on nas je dao na sud koji smo izgubili. Zamolio sam Tomića da mi ne blokira Karocu, mi za uzgoj konja godišnje dobivamo između 30.000 i 50.000 kuna poticaja, na računu smo tada imali 90.000 kuna, zamolio sam ga da ostavi 30.000 a on je sve uzeo i zato je Karoca propala”, kaže Ognjen Preost, kojem je nedavno potvrđena kazna zbog pronevjere u VSOA-i osuđen je na tri godine zatvora koje tek treba izdržati.

Preost, čija supruga je direktorica Zagrebparkinga, ne skriva da je bio u dobrim odnosima s Milanom Bandićem.

“Svi su bili dobri s Bandićem. On je zbilja imao senzibilitet za konje a onda je prije par godina poludio zbog Arapa koji su htjeli graditi na hipodromu. Kad se naljutio, Bandić nam je uzeo svu lovu koju smo prije dobivali, primjerice za lipanjski turnir je rad prije davao 70.000 kuna a kasnije svega 20.000 kuna. On je Karoci blokirao račun. Ne znam zašto Grad s istim žarom ne ganja druge dužnike, Cibonu, Dinamo, eto Medvešćak je propao i ostao im dužan 600.000 kuna. Mi smo upali u probleme samo zbog te njegove bitke za hipodrom. Sve što imam uložio sam u konje. Od 2007. do 2020. organizirao sam 212 natjecanja, uglavnom preponskih. Da nema tih natjecanja ne bi više bilo ni hipodroma. Ustanovi koja me ovršila donirao sam tri ili četiri konja koje su koristili za škole jahanja”, tvrdi Preost, koji je uvjeren da se za par milijuna kuna može urediti zapušteni hipodrom rušenjem starih i gradnjom novih montažnih štala.

Drugačiji pogled ima drugi veliki dužnik hipodroma, Enimark Ponjević. Njegova zaštitarska tvrtka General security zauzima treće mjesto, a Galopski klub Zagreb na petom je mjestu među vodećim dužnicima, s ukupnim dugom od 281,762 kuna.

“Hipodrom ne postoji, pretvorio se u običnu njivu, boksovi su im ispod svake razine. Nama su sa zadnjim danom 2019. raskinuli ugovore jer su htjeli da odselimo zbog izgradnje tog Bandićevog Manhattana. Zato nam cijelu 2020. nisu slali račune, a sada nam ih retroaktivno šalju. Ranije mi vlasnici sportskih, odnosno galopskih konja nismo plaćali za njihov smještaj. Onda su nam namjerno uveli tih 820 kuna mjesečno jer nas žele rastjerati, bandićevci su nam oteli bokseve jer ne žele da se ovdje rade utrke. Eto uspjeli su, ja sam sa svojim galoperima otišao u Budimpeštu. U Zagrebu smo ostavili samo 30 galopera, za koje nećemo plaćati smještaj jer smo mi to sagradili. Da se nešto promijeni, ja bih se sutra vratio na hipodrom jer on i je građen za trkaće konje”, kaže Ponjević. I on, kao i Preost, tvrdi da je spasio hipodrom.