predsjednik poljske

Duda: Spor oko ukrajinskog žita neće znatno utjecati na međusobne odnose

22.09.2023 u 14:02

Bionic
Reading

Spor između Poljske i Ukrajine u pogledu uvoza žitarica neće znatno utjecati na dobre bilateralne odnose između dviju zemalja, rekao je u petak poljski predsjednik, nastojeći ublažiti napetosti kada je posrijedi taj problem

Poljska je prošli tjedan odlučila produljiti odluku o zabrani uvoza ukrajinskog žita, poljuljavši pritom odnos Kijeva sa susjednom zemljom, koja se smatrala jednom od najgorljivijih saveznika Ukrajine otkako ju je Rusija napala u veljači prošle godine.

"Mislim da je spor koji je nastao oko isporuke žitarica iz Ukrajine na poljsko tržište tek dio cjelokupnih poljsko-ukrajinskih odnosa. I ne vjerujem da to može znatnije na njih utjecati, stoga ovo moramo riješiti među sobom", rekao je na konferenciji predsjednik Andrzej Duda.

Slovačka, Poljska i Mađarska uvele su ograničenja na uvoz žitarica iz Ukrajine nakon što je izvršna vlast Europske unije odlučila da neće produljiti odluku o zabrani uvoza u te zemlje i ostale članice bloka, Bugarsku i Rumunjsku.

Te su zemlje tvrdile da se jeftina ukrajinska poljoprivredna roba, namijenjena uglavnom za tranzit dalje na zapad i prema lukama, prodaje lokalno, što njihovim poljoprivrednicima nanosi štetu. EU, koja je tu zabranu uvela u svibnju, u petak je dopustila da ona istekne nakon što je Ukrajina obećala da će pooštriti kontrole.

Predsjednik Volodimir Zelenski razljutio je svoje susjede kada je pred Općom skupštinom UN-a rekao da Kijev radi na očuvanju kopnenih ruta za izvoz žitarica, a "politički igrokaz" nastao oko uvoza žitarica samo pomaže Moskvi.

Očekivalo se da će se Duda u New Yorku sastati sa Zelenskim, ali to se nije dogodilo.

Kada je od njega zatraženo da to komentira u četvrtak u intervjuu za privatnu televiziju TVN24, odgovorio je da je "atmosfera postala napeta" i da je ogorčen zbog riječi koje je izgovorio Zelenskij.

No dodao je da su njih dvojica, "naravno" i dalje prijatelji te da se nada kako će s njim porazgovarati u četiri oka čim se za to ukaže prilika.