FORT TRUMP

Duda s Trumpom dogovorio dolazak vojnog kontingenta, a evo i koliko će to koštati Varšavu

12.06.2019 u 10:35

Bionic
Reading

Poljska i SAD dovršili su političke pregovore o jačanju američkog vojnog kontingenta u toj zemlji, priopćio je u utorak Krzysztof Szczerski, šef kabineta poljskog predsjednika Andrzeja Dude

Prema Szczerskom, poljski predsjednik Andrzej Duda i njegov američki kolega Donald Trump u srijedu će u Bijeloj kući potpisati sporazum kojim će broj stalno prisutnih američkih vojnika u Poljskoj biti povećan na 6000.

Poljski list Rzeczpospolita ističe kako su dvije države dogovorile obostrano korisno financiranje američkih vojnika, pri čemu će Varšava jednokratno platiti dvije milijarde dolara, nakon čega će snositi troškove komunalnih režija boravka, što će iznositi nekoliko milijuna dolara godišnje.

Iznos od dvije milijarde dolara namijenjen je modernizaciji i renoviranju poljskih baza i poligona u kojima će biti smješteni američki vojnici. Nakon što sporazum bude proveden u praksi, Poljska će, nakon Njemačke, Italije i Velike Britanije, imati četvrti najveći američki kontingent u Europi, ističe list.

Izvor: Društvene mreže / Autor: RT America

Varšava, podsjetimo, u stalnom strahu od Rusije već nekoliko godina pokušava dogovoriti izgradnju stalnih američkih vojnih baza u Poljskoj, no Washington te želje još nije odobrio.

'Tijekom razgovora s Trumpom rekao sam mu kako bih volio da se u Poljskoj otvori stalna američka vojna baza koju bismo nazvali Fort Trump. Čvrsto vjerujem da je to moguće, štoviše uvjeren sam u to', izjavio je Duda nakon sastanka s Trumpom u rujnu prošle godine.

  • +14
Američka vojska Izvor: US Army / Autor: Sgt. Ken Scar

Poljska je prošlog ožujka potpisala povijesni sporazum o kupnji američkih raketa tipa Patriot vrijednih gotovo pet milijardi dolara, a nedavno je iskazala i želju za nabavom najnovijih američkih višenamjenskih lovaca tipa F-35 II Lightning.