GOŠĆA IZ LAS VEGASA

Dubrovnik je previše turistički, a Hvar i nije mjesto za partijanje!

14.09.2014 u 08:00

Bionic
Reading

I nakon ove sezone, na Hvaru će se polemizirati o budućem strateškom pravcu razvitka turizma u gradu koji je već postao sinonim za razuzdano partijanje. Hvar je, međutim, i mjesto za ugodan odmor izvan sezone. Sada, polovinom rujna, sezona zabave za mlade je na izmaku i umjesto partijanera, na otok dolaze probirljiviji, platežno sposobniji i podobniji gosti

S našom današnjom sugovornicom Dayane razgovarali smo u Splitu, a nakon njenog višednevnog boravka u Dubrovniku i Hvaru. Mlada Amerikanka nam je zanimljiva jer dolazi iz srca zabave u toj zemlji, iz opjevanog Las Vegasa. Osim toga, Dayane je predstavnica jednog svjetski poznatog brenda u gradu apsolutne zabave i turizma. Njen posao promotora poznatog alkoholnog brenda u lasvegaskim hotelima i barovima otvara joj mogućnost detaljnog uvida u trendove i organizaciju zabave.

Na pitanje koliko je se dojmio Hvar kao razvikana hrvatska party destinacija, Dayane nam je odgovorila, s obzirom na to da dolazi iz Las Vegasa, 'nije impresionirana zabavom na Hvaru'. 'Prije svega to je prekrasan grad; obilazila sam ulice, crkve i samostane, trgove i restorane, ali i uživala u kupanju na plaži. Najljepši su mi bili izleti na okolne otoke, a pamtit ću jednu uvalu na Visu i čudesnu Modru špilju. Nakon svega toga mi nije bilo do partijanja', rekla nam je Dayane.

Zanimalo nas je može li se uopće usporediti Hvar kao mondeno nautičko okupljalište i mjesto partijanja s planetarno slavnim Las Vegasom. 'Las Vegas je veliko zabavište za odrasle. Ondje je sve moguće, ali to je prije svega veliki i dobro organizirani biznis. Ne možete ni zamisliti koliko je novca u to uključeno. Imate, primjerice, malu Veneciju i mali Pariz. Mogli bi isto tako napraviti i repliku malog Hvara i organizirati partijanje i zabavu u kopiranim uličicama tog grada usred Nevade. I zaradili bi sto puta više od originalnog Hvara', tvrdi Dayane.

'Upravo zato ne može se usporediti jedan Las Vegas i taj način zabave s ovim nevještim načinom zabave koji sam vidjela na Hvaru. Ozbiljan turizam podrazumijeva visoku razinu planiranja i organizacije; tu nema prostora za improvizacije i stihiju. Organiziranje i osmišljavanje zabave visoko je profitabilan posao. Hvar definitivno nije mjesto za takvo što i zapravo se uništava ono što je autentično i vrijedno u tom gradu. Hrpa polupijane djece ne donose zaradu i novac. A to sam vidjela ondje. Ne odrasle, nego djecu', zaključila je Dayane. Nadalje, pojašnjava da je teško uspoređivati naše destinacije s gradom u kojem ona radi, no naglašava kako bi poslovna logika svugdje trebala biti jednaka.

'Po mom mišljenju, vaši aduti su prije svega priroda, očuvan krajolik, vrlo zanimljiva baština, o čemu sam do pred koji dan vrlo malo znala, ali i druge autentične vrijednosti. Hrana vam je super, posebno morski specijaliteti. U Splitu sam prvo jutro otkrila Marjan, prekrasan park. Dobro, moram reći, u Hvaru su me izmučili komarci; toga nema kod nas u pustinji', nastavila je naša sugovornica. O Hrvatskoj kao mjestu odmora čula je od svojih prijatelja, a na odmor je otputovala sama.

Premda mlade Amerikanke češće putuju s partnerom ili s društvom, Dayane to smatra ugodnim izborom, no ona je na put krenula sama da se ne mora nikome prilagođavati, a to joj otvara i mogućnost improvizacije.

'Nećete mi vjerovati, u Hvaru u luci sam srela poznanike iz Las Vegasa koji su krstarili jedrilicom po Jadranu. Nevjerojatno, tako daleko od kuće', rekla nam je Dayane. U Dubrovniku se družila s grupom Australaca koje je ondje upoznala…


Kad su cijene u pitanju, Dayane tvrdi kako su ove hrvatske puno povoljnije od onih u Las Vegasu.

'Naravno, Las Vegas je užasno skup ako si turist, ali kao grad za život uopće nije skup. Cijene u Hrvatskoj općenito su vrlo povoljne. Primjerice, cjelodnevni izlet gliserom iz Hvara do otoka Visa i Modre špilje sam platila samo 500 kuna, niti 100 dolara', istaknula je. Komentirala je ulice u centru Splita koje smatra urednima, sviđa joj se Riva i kafići u kaletama, ali je primijetila da se svugdje puši. To nas je potaknulo da pitamo Dayane kakva je situacija s pušenjem u kockarnicama u Las Vegasu. Sada je bila naša prilika da potajno likujemo jer smo doznali da u zemlji u kojoj se pušači progone gotovo na rubu poštovanja osnovnih građanskih prava, u kockarnicama važe neka druga pravila.

'Za kockarskim stolom i za ruletom sve je dopušteno, i alkohol, i cigare i duhan, sve dok se vrti novac. Uostalom, možete li zamisliti da se time zamara i gnjavi ljude koji za stolom ostavljaju nama smrtnicima nezamislive svote novca. No Las Vegas ne živi od kocke i kockara, to je veliko zabavište za odrasle, rekla bih totalni turizam. I vjerujete mi, ljudi se ondje dobro zabavljaju', zaključila je Dayane.

U Splitu planira boraviti nekoliko dana, već je otkrila Marjan, posjetila je i Trogir, a mi smo joj preporučili kupanje na plaži Bačvice. Restorane bira pomno, voli istraživati i tražiti male ugostiteljske objekte; tako je radila u Dubrovniku i u Hvaru. U Dubrovniku nije išla na plažu, istraživala je grad koji je po njenom mišljenju previše turistički. U Splitu se raspitivala za radnje u kojima može kupiti suvenire kao poklon za svoje prijatelje.

S Dayane smo razgovarali na terasi kafića, a samo dvadesetak metara od nas u Vestibulu se snimala jedna scena za poznatu seriju 'Igre prijestolja' i pristup je bio ograničen. Gošća nije bila posebno impresionirana tom činjenicom, a serija joj je jedva poznata. To nije prvi put da od američkog turista čujemo da nema pojma kakva je to serija 'Igra prijestolja'. Tek nekoliko mlađih gostiju znalo je o čemu ih pitamo. Nakon nekoliko dana u Splitu, Dayane još planira dvodnevni posjet Plitvicama, a svoje će putovanje Hrvatskom završiti u Zagrebu, odakle će odletjeti kući u Sjedinjene Države.