prekršitelji samoizolacije

Dubrovačko-neretvanski župan: Maloumnici, prestanite, Bog će vas kazniti!

24.03.2020 u 13:58

Bionic
Reading

U Dubrovačko-neretvanskoj županiji u utorak prijepodne nije potvrđen nijedan novi slučaj zaraze koronavirusom, dosad su ukupno zaražene 22 osobe, a očekuju se rezultati za 11 nalaza, izvijestio je županijski Stožer civilne zaštite.

Ravnatelj županijskog Zavoda za javno zdravstvo Mato Lakić kazao je kako je među 22 zaražena devet muškaraca i trinaest žena u dobi od 24 do 73 godine.

"Najveći broj, njih 13, je u dobnoj skupini od 51 do 60 godina. Deset ih je iz Konavala, devet iz Dubrovnika, dvoje iz Župe dubrovačke te jedan s otoka Korčule“, rekao je Lakić i dodao kako je ukupno obrađeno dvjestotinjak kontakata sa zaraženima.

Napomenuo je kako se ne testiraju osobe s blažim simptomima jer je broj testova i briseva ograničen, a u državi se trenutno ne mogu nabaviti novi brisevi.

 "Za svaku osobu trebaju dva brisa. Imamo ih sigurno za četiri, pet do šest dana, ovisno koliko ćemo trebati testirati. Nabavljamo iz raznih izvora i treba biti pametan. Idemo dan po dan i zasad imamo i sve je u redu", rekao je Lakić.

 Stoga, dodao je, svi s blažom slikom trebaju ostati doma, "a tko ima simptome moguće je da je zaražen pa neka ostanu doma kao da su dokazani".

 "Nema razlike. Većina će bolest proći bez ogrebotine i ne trebaju se ni testirati niti dolaziti u bolnicu, već biti doma pod sumnjom i ne kontaktirati s drugima“, naglasio je Lakić i naveo kako se zbog toga ne može sigurno znati točan broj zaraženih, ali se može procijeniti opterećenost bolnica teškim slučajevima.

Zaštititi bolnicu od preopterečenja, ostati doma i "razdužiti' epidemiju

 "Cilj je zaštititi bolnicu od preopterećenja i razvući epidemiju. Ako svi dođu naglo, doći će do kraha sustava. Epidemiju razdužujemo ostajući doma. Svi teže oboljeli će biti zbrinuti u bolnici, nitko neće ostati vani. Osim zdravstvenih djelatnika, cilj nam je sačuvati starije bolesnike, pogotovo one s kroničnim bolestima“, istaknuo je.

 Građane je pozvao da ne budu "u iluziji" da će svi biti testirani nego samo oni koji moraju, jer ako bi se testirali svi sa simptomima, istaknuo je, mogli bi širiti virus pa je "za sve preporuka da ostanu doma".

 Ravnatelj dubrovačke bolnice Marijo Bekić rekao je da je stabilnog općeg stanja svih sedam zaraženih koji su hospitalizirani, kao i njih 15 u samoizolaciji, pa ne očekuje teškoće.

 Kazao je kako je u samoizolaciji trenutno 14 liječnica i liječnika te 21 medicinska sestra, a do kraja tjedna trebali bi biti završeni radovi na opremanju studentskog doma za prijem pacijenata.

Župan Dobroslavić o kršenju samoizolacije: Maloumnici, prestanite!  

Župan Nikola Dobroslavić rekao je kako je primjetno odgovornije ponašanje građana u poštivanju propisanih mjera, ali da su ipak u posljednja 24 sata zabilježena nova tri slučaja kršenja samoizolacije.

 "To je apsolutno neprihvatljivo. Tim maloumnim ljudima poručujem: Prestanite! Prestanite to raditi! Prestanite pucati u ljude! Bog će vas kaznit, osim što će vas kazniti i zakon. Ubijate ljude. Pustite ljude da imaju šansu preživjeti epidemiju“, poručio je Dobroslavić.

 U dogovoru s Veleposlanstvom SAD-a karantenu su napustila dva američka državljana, pa je u karanteni trenutno pet osoba.