OŠTRA PROZIVKA

Demokratski savez Srba Pupovcu: 'Izađite iz koalicije i umanjite sramotu koju nam nanosite!'

08.09.2017 u 10:46

Bionic
Reading

Demokratski savez Srba (DSS), stranka koja predstavlja najveću oporbu dominantnom SDSS-u i njegovom čelniku Miloradu Pupovcu unutar srpske manjine u Hrvatskoj, ocijenio je u petak premještanje spomen-ploče HOS-a iz Jasenovca u Novsku potpuno neprihvatljivim i sramotnim činom, protivnim načelima na kojima počivaju suvremena društva

'Ovo zadire u temelje države i društva i unosi nemir svim građanima koji već godinama čekaju da vide tračak nade da život u Hrvatskoj ima perspektivu. Među tim građanima negdje na kraju se nalaze i pripadnici srpske zajednice koji su još jednom teško razočarani postupcima predstavnika najviše državne vlasti', priopćio je Glavni savjet DSS-a.

Dodaju da je strašna pomisao da 'među onima koji odlučuju o našoj budućnosti nema nikoga tko ima hrabrosti boriti se za bolje društvo i obračunati se s kosturima prošlosti'.

'Sudjelovanje u toj vlasti predstavnika srpske zajednice iz reda SDSS-a i drugih manjina izrazito je ponižavajuće ali to nikoga više ne iznenađuje. Ovim putem prozivamo predstavnike SDSS-a da izađu iz koalicijske vlasti i bar malo umanje sramotu koju nanose cijeloj srpskoj zajednici', poručuju iz DSS-a.   

  • +8
Radnici skidaju ploču s natpisom 'Za dom spremni' u Jasenovcu Izvor: Cropix / Autor: Boris Kovačev

Podsjetimo, Milorad Pupovac izjavio je u četvrtak, nakon što je HOS-ova ploča s pozdravom 'Za dom spremni!' premještena iz Jasenovca u Novsku, da to za njega i njegovu stranku, nije prihvatljivo rješenje.   

'Dobro je da ploča više nije u Jasenovcu, ali nije dobro što je na mjestu na kojem je postavljena i nije dobro što je omogućena daljna legalizacija postavljanja takve ploče. To su dvije stvari koje mene i moju stranku čine nezadovoljnima', izjavio je Pupovac, ali nije decidirano odgovorio na pitanje hoće li SDSS nakon svega razgovarati o uskrati potpore aktualnoj Vladi. 

'Naša stranka će sasvim sigurno raspravljati o okolnostima, načinu na koji je uklonjena ploča u Jasenovcu i o konferenciji za novinare na kojoj se javno slavi 'Za dom spremni'. Mi toj stvari dajemo rang prvog prioriteta i sigurno nećete dugo čekati na našu sljedeću objavu', rekao je predsjednik SDSS-a.