SDP O SLUČAJU SALONIT

'Državno odvjetništvo u Splitu obmanjuje javnost'

28.01.2011 u 15:19

Bionic
Reading

SDP je danas ocijenio da je splitsko Županijsko državno odvjetništvo obmanulo javnost kada je prije dva dana priopćilo da se odbačena kaznena prijava SDP-ovih saborskih zastupnika Mirele Holy i Daniela Mondekara u vezi sa sanacijom azbestnog otpada iz Salonita odnosila samo na kaznena djela protiv okoliša

Zastupnica Holy je na ovotjednome saborskom aktualnom prijepodnevu prozvala Državno odvjetništvo s pitanjem kako je moguće da je ta prijava početkom 2010. odbačena, a krajem godine doznalo se da su DORH i USKOK utvrdili nezakonitosti.

Splitsko Županijsko državno odvjetništvo poslije je priopćilo da se prijava SDP-ovih zastupnika iz 2008. odnosila na kaznena djela protiv okoliša, a da se u USKOK-ovu predmetu okrivljenome bivšem direktoru Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost Vinku Mladineu stavljaju na teret koruptivna kaznena djela, uključujući i prikrivanje protuzakonito dobivenog novca.

Također je rečeno da je prijava odbačena jer ne postoji osnovana sumnja da bi tri prijavljene odgovorne osobe u Ministarstvu zaštite okoliša, prostornog uređenja i graditeljstva svojim ponašanjem 'ostvarile obilježje kaznenog djela protiv okoliša, a s obzirom na rezultat provedenih izvida ni nekog drugog kaznenog djela'.

U SDP-u ističu da se prijava nije odnosila samo na kaznena djela protiv okoliša, kao što tvrdi splitski Županijsko državno odvjetništvo, nego i na mnoga druga kaznena djela te da je u njoj vrlo jasno izražena sumnja u financijske nezakonitosti. To, kako kažu, potvrđuje i rečenica iz prijave u kojoj se izražava sumnja da je cijeli postupak vezan uz 'sanaciju otpada proveden nezakonito, od pripreme i raspisivanja javnog natječaja do odabira izvođača'.

Podsjećaju i da se prijavom tražila istraga kako bi se, među ostalim, utvrdilo je li 'postupak sanacije proveden propisno i je li tvrtki CIAN-u, koja je sanirala azbestni otpad, isplaćen znatno veći iznos od ugovorenog'.

U SDP-u kažu kako im nije jasno zašto Državno odvjetništvo u Splitu obmanjuje hrvatsku javnost te zaključuju kako priopćenje splitskog Tužiteljstva samo potvrđuje tvrdnje zastupnice Holy izrečene na aktualnom prijepodnevu da rad Državnog odvjetništva nije neovisan od aktualne vladajuće politike.