SDP O SLUČAJU SALONIT

'Državno odvjetništvo u Splitu obmanjuje javnost'

  • Autor: tportal.hr/Hina
  • Zadnja izmjena 28.01.2011 15:29
  • Objavljeno 28.01.2011 u 15:19
Tportal

Tportal

Izvor: tportal.hr / Autor: Tportal

SDP je danas ocijenio da je splitsko Županijsko državno odvjetništvo obmanulo javnost kada je prije dva dana priopćilo da se odbačena kaznena prijava SDP-ovih saborskih zastupnika Mirele Holy i Daniela Mondekara u vezi sa sanacijom azbestnog otpada iz Salonita odnosila samo na kaznena djela protiv okoliša

Zastupnica Holy je na ovotjednome saborskom aktualnom prijepodnevu prozvala Državno odvjetništvo s pitanjem kako je moguće da je ta prijava početkom 2010. odbačena, a krajem godine doznalo se da su DORH i USKOK utvrdili nezakonitosti.

Splitsko Županijsko državno odvjetništvo poslije je priopćilo da se prijava SDP-ovih zastupnika iz 2008. odnosila na kaznena djela protiv okoliša, a da se u USKOK-ovu predmetu okrivljenome bivšem direktoru Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost Vinku Mladineu stavljaju na teret koruptivna kaznena djela, uključujući i prikrivanje protuzakonito dobivenog novca.

Također je rečeno da je prijava odbačena jer ne postoji osnovana sumnja da bi tri prijavljene odgovorne osobe u Ministarstvu zaštite okoliša, prostornog uređenja i graditeljstva svojim ponašanjem 'ostvarile obilježje kaznenog djela protiv okoliša, a s obzirom na rezultat provedenih izvida ni nekog drugog kaznenog djela'.

U SDP-u ističu da se prijava nije odnosila samo na kaznena djela protiv okoliša, kao što tvrdi splitski Županijsko državno odvjetništvo, nego i na mnoga druga kaznena djela te da je u njoj vrlo jasno izražena sumnja u financijske nezakonitosti. To, kako kažu, potvrđuje i rečenica iz prijave u kojoj se izražava sumnja da je cijeli postupak vezan uz 'sanaciju otpada proveden nezakonito, od pripreme i raspisivanja javnog natječaja do odabira izvođača'.

Podsjećaju i da se prijavom tražila istraga kako bi se, među ostalim, utvrdilo je li 'postupak sanacije proveden propisno i je li tvrtki CIAN-u, koja je sanirala azbestni otpad, isplaćen znatno veći iznos od ugovorenog'.

U SDP-u kažu kako im nije jasno zašto Državno odvjetništvo u Splitu obmanjuje hrvatsku javnost te zaključuju kako priopćenje splitskog Tužiteljstva samo potvrđuje tvrdnje zastupnice Holy izrečene na aktualnom prijepodnevu da rad Državnog odvjetništva nije neovisan od aktualne vladajuće politike.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!