POSLOVANJE I RAD U 2016.

Državna revizija secirala stranke, pogodite tko nije položio

20.12.2017 u 11:14

Bionic
Reading

Državni ured za reviziju objavio je izvješće o financijskoj reviziji 35 političkih stranaka, osam nezavisnih zastupnika te tri člana predstavničkih tijela lokalnih jedinica kojim su obuhvaćeni financijski izvještaji i poslovanje za 2016. godinu

O financijskim izvještajima i poslovanju političkih stranaka za 2016. izražena su 22 bezuvjetna, 12 uvjetnih i - jedno nepovoljno mišljenje. Nepovoljno mišljenje dobila je Bošnjačka demokratska stranka Hrvatske (BDSH).

Uvjetno mišljenje izraženo je za stranke Bandić Milan 365 - Stranka rada i solidarnosti, Blok umirovljenici zajedno, Duspara Mirko (Nezavisna lista), Hrvatska čista stranka prava (HČSP), Hrvatska seljačka stranka, Hrvatska socijalno-liberalna stranka, Hrvatska stranka prava dr. Ante Starčević (HSP AS), Hrvatska stranka umirovljenika, Hrvatski laburisti - Stranka rada, Nezavisna lista Stipe Petrina, Samostalna demokratska srpska stranka (SDSS) i Živi zid.

Dvije najveće stranke, HDZ i SDP, dobile su pak bezuvjetna mišljenja.

Prema nalazu, deset stranaka godinu je završilo u plusu, a tri u minusu. HDZ je tako završio u plusu od 7,1 milijun kuna, a SDP u minusu od 3,2 milijuna kuna. Uz njih, minus su zabilježili HNS/Liberalni demokrati od 770 tisuća kuna i stranka Milana Bandića od 827 tisuća kuna.

Stranke se i dalje najviše financiraju iz proračuna, a tek svaka deseta kuna dolazi im od članarine. Većina njih i dalje ne uvažava preporuke koje je revizija dala za 2015. godinu, a koje su se odnosile na područje provedbe naloga, planiranja i računovodstvenog poslovanja.

  • +8
SDP je 2016. završio u minusu od 3,2 milijuna kuna Izvor: Pixsell / Autor: Marko Lukunic/PIXSELL

Za razliku od stranaka, kod nezavisnih zastupnika u Saboru nisu utvrđene nepravilnosti i propusti koji bi utjecali na istinitost i realnost financijskih izvještaja te pravilnost financijskog poslovanja.

BDSH je dobio nepovoljno mišljenje jer 'financijski izvještaji u značajnim odrednicama ne iskazuju objektivno i istinito rezultate poslovanja te stanje imovine i obveza' dok poslovanje, navela je revizija, u značajnom dijelu nije usklađeno sa zakonima i drugim propisima.

Kao razloge zašto je Bandićeva stranka dobila uvjetno mišljenje navodi se između ostaloga nerealno planiranje prihoda i rashoda. Tako su prihodi i rashodi planirani u iznosu od 1,25 milijuna kuna. Međutim podaci pokazuju da su na kraju bili 3,2 milijuna kuna, a rashodi četiri milijuna, te je u konačnici zabilježen manjak u iznosu od 827 tisuća kuna.

Uz to, navodi se da podaci koje je stranka objavljivala na svojim stranicama nisu pružali objektivnu i realnu sliku financijskog položaja i poslovanja jer nisu iskazani svi rashodi i obveze.