E-SAVJETOVANJE

Državna matura: Proširena lista nedozvoljenih predmeta na ispitima

  • Autor: S. S./Hina
  • Zadnja izmjena 06.12.2022 13:49
  • Objavljeno 06.12.2022 u 13:38
tportal

Izvor: Cropix / Autor: dragan matic / zeljko puhovski

Učenici koji na ispitima državne mature otkriju svoj identitet na bilo koji način, od sljedeće godine više neće biti kažnjeni poništavanjem tog ispita, jedna je od predloženih izmjena i dopuna Pravilnika o polaganju državne mature predstavljenih u utorak na konferenciji za novinare

"Zabrana da se pristupnici potpisuju imenom i prezimenom ili na bilo koji drugi način otkrivaju identitet i dalje ostaje, no odredbu kao sankciju riješit ćemo na drugačiji način", rekao je ravnatelj Nacionalnog centra za vanjsko vrednovanje obrazovanja Vinko Filipović.

Tako će ocjenjivač, koji dobije ispit potpisan imenom i prezimenom ili je na njemu drugi način otkriven identitet, taj ispit vratiti, a službe koje kontroliraju stavit će naljepnicu na ime i prezime i ispit dati drugom ocjenjivaču.

"Tako bi se trebala osigurati objektivnost ocjenjivanja", kazao je Filipović.

U izmjenama i dopunama pravilnika koje su upućene u javno savjetovanje, proširena je lista nedozvoljenih predmeta na ispitima državne mature, pa uz mobitel, učenici za pisanje ispita državne mature neće smjeti imati ni pametne satove te ostale audio i video uređaje.

Precizirana je definicija neprimjerenih sadržaja prema kojoj su to vulgarni znakovi, prijetnja i simboli koji imaju diskriminirajući sadržaj o rasnoj, vjerskoj, etničkoj i spolnoj osnovi.

U slučaju korištenja tehnologije poništavaju se svi ispiti, a u slučaju neprimjerenih sadržaja poništava se ispit koji se piše, kazao je Filipović.

Na maturi 2023. prvi puta nakon 13 godina bit će jedinstven ispit iz hrvatskog jezika, a esej je ponovno uvjet za prolaz. U pravilniku među predmetima za koje se navodi da se polažu u dvije razine ostaju matematika, strani jezik i latinski.

Promjena je što se više neće navoditi ljetni i jesenski rok jer, naglasio je ravnatelj NCVVO-a, godišnja doba ne odgovaraju realnosti. Ljetni rok postaje prvi rok, a jesenski rok - drugi rok.

Također, izmjenama i dopunama definirano je da u izvanrednim situacijama lokaciju pisanja određuje NCVVO. U pravilniku ostaje osnovna i viša razina, a briše se podvarijanta a i b razine.

"Nakon javnog savjetovanja u zakonskom roku, ukoliko Ministarstvo prihvati, ovim izmjenama i dopunama ćemo imati sve promjene koje će, vjerujem, olakšati i nama u Centru, i ocjenjivačima i predmetnim koordinatorima, ali i pristupnicima", istaknuo je Filipović.

Ministar znanosti i obrazovanja Radovan Fuchs izrazio je uvjerenje da su ove izmjene i dopune korak prema naprijed kako bi problema i nedoumica na državnim maturama bilo što manje.

Pratite nas na društvenim mrežama:

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!