nedostupan pravosuđu

Državljanin Srbije optužen za ratni zločin iz 1991. godine kod Gline

18.08.2021 u 13:38

Bionic
Reading

Županijsko državno odvjetništvo u Zagrebu podiglo je optužnicu pred zagrebačkim Županijskim sudom protiv 59-gdišnjeg državljana Srbije, zbog ratnog zločina nad hrvatskim civilima u Gornjoj Bučici kod Gline u studenom 1991.

Okrivljenik (1962.) je nedostupan hrvatskom pravosuđu i nalazi se u Srbiji.

Optužnica ga tereti da je u prvoj polovici studenog 1991. u Gornjoj Bučici, na privremeno okupiranom području tadašnje općine Glina, tijekom međunarodnog oružanog sukoba između regularnih policijskih i vojnih postrojba Republike Hrvatske i oružanih formacija tzv. SAO Krajine, kao zapovjednik voda tadašnje Teritorijalne obrane Glina, postupio protivno odredbama Ženevske konvencije i nije poduzeo ništa da spriječi ubijanje civilnog stanovništva, priopćio je ŽDO.

Tužiteljstvo precizira kako je nekolicina pripadnika jedinice kojom je zapovijedao okrivljeni 59-godišnjak, zatražila od hrvatskih civila da im predaju svoje poljoprivredne strojeve, a kad je jedan hrvatski državljanin to odbio učiniti, pripadnici (danas pokojni) oružanih formacija tzv. SAO Krajine su, zajedno s drugim nepoznatim pripadnicima te jedinice, odlučili usmrtiti više hrvatskih civila pa su ih nasilno izveli iz njihovih kuća kako bi ih ubili.

Okrivljenika (1962.) se tereti da je kao zapovjednik jedinice kojom je zapovijedao, bio upoznat s takvim postupanjem pripadnika svoje jedinice i bio svjestan činjenice da su pojedini pripadnici bili većinu vremena pod jakim utjecajem alkohola, naoružani vatrenim oružjem i skloni pljački napuštene imovine. Iako je bio dužan spriječiti daljnji napad na imovinu i tjelesni integritet prisutnih civila, posebno nakon što su hrvatski civili uz prijetnju oružjem izvedeni iz svojih kuća -  okrivljenik nije poduzeo ništa da zaustavi i spriječi nasilno postupanje, ističe ŽDO.

Zbog "njegovog nepoduzimanja radnji, pripadnici jedinice kojom je zapovijedao su iz njihovih kuća izveli dvojicu muškaraca i i dvije žene, hrvatske civile, koje su odveli na skrovito mjesto gdje su ih usmrtili hicima iz vatrenog oružja", dodaje se.

Županijsko državno odvjetništvo u Zagrebu predložilo je u optužnici određivanje istražnog zatvora protiv okrivljenika, budući da se okrivljenik nalazi u Republici Srbiji i nije dostupan pravosudnim tijelima Republike Hrvatske, kao i zbog činjenice da se radi o kaznenom djelu kod kojeg su okolnosti počinjenja kaznenog djela posebno teške, priopćeno je na internetskim stranicama DORH-a.