nijekao genocid

Odredili mu pritvor, a već navečer nestao: U BiH tragaju za generalom optuženim za ratne zločine

10.08.2021 u 12:55

Bionic
Reading

Umirovljeni general vojske bosanskih Srba Milomir Savčić nestao je nakon što mu je Sud BiH u ponedjeljak odredio pritvor zbog kršenja ranije izrečenih mjera zabrane odnosno nijekanja genocida u Srebrenici, objavili su utorak lokalni mediji u BiH.

Savčić (62) je trebao biti u pritvoru odmah nakon odluke sudskog vijeća no pripadnici pravosudne policije nisu ga pronašli na kućnoj adresi a njegov odvjetnik im je kazao kako ne zna gdje mu je branjenik.

Savčić sada obnaša dužnost predsjednika organizacije koja okuplja bivše pripadnike vojske bosanskih Srba (BORS). Tijekom rata u BiH bio je bliski suradnik Ratka Mladića i zapovjednik zaštitne pukovnije pri glavnom stožeru vojske bosanskih Srba, a optužen je za ratne zločine te za pomaganje u počinjenju genocida nad Bošnjacima Srebrenice u srpnju 1995.

Njega se izravno tereti za ubojstvo najmanje tisuću Bošnjaka u mjestu Nova Kasaba kamo su dovedeni nakon što su zarobljeni pri pokušaju proboja iz Srebrenice kada su je okupirale srpske postrojbe.

Suđenje Savčiću počelo je 2020. godine a sudsko vijeće dopustilo mu je da bude na slobodi do okončanja procesa uz zabranu javnih istupa te napuštanja BiH.

No Savčić je u najmanje četiri navrata javno komentirao navode iz optužnice koji mu se stavljaju na teret te je nijekao kako je u Srebrenici počinjen genocid.

Tužiteljstvo BiH stoga je zatražilo da mu se odredi pritvor što je sudsko vijeće u ponedjeljak i prihvatilo.

Savčić je bio na ročištu na kojemu se odlučivalo hoće li biti pritvoren no nakon toga je otišao iz sjedišta suda u Sarajevu a nakon što su mu pravosudni policajci u večernjim satima došli kući kako bi ga odveli u pritvor njega tamo nije bilo.

Supruga je tvrdila kako ne zna gdje je.

Brojni optuženici za ratne zločine u BiH srpske nacionalnosti su nakon podizanja optužnice pa čak i nakon izricanja presude pobjegli u Srbiju jer uglavnom imaju dvojna državljanstva koja ih štite od izručenja.