OBJAVLJENI POZIVI

Država prodaje tri hotelske kuće i Jadroplov

  • Autor: Hina/tportal.hr
  • Zadnja izmjena 24.02.2014 12:11
  • Objavljeno 24.02.2014 u 12:11
Hoteli Maestral

Hoteli Maestral

Izvor: Cropix / Autor: Mateo Rilovic/Cropix

Centar za restrukturiranje i prodaju (CERP) objavio je danas skupni javni poziv za iskazivanje interesa za kupnju dionica tri hotelska trgovačka društva u državnom vlasništvu dubrovački Maestral i Plat i rapski Imperial te za splitskog brodara Jadroplov, na što zainteresirani pisma namjere za svako pojedinačno društvo trebaju dostaviti do 26. ožujka ove godine do 15 sati

Poziv za iskazivanje interesa za kupnju dionica ta četiri trgovačkla društva u državnom vlasništvu CERP je objavio na svojim web stranicama i u dnevnom tisku, uz napomenu da će na dostavljanje obvezujućih ponuda pozvati samo one koji su dostavili pisma namjere čemu će prethoditi i donošenje odluke o početnoj cijeni, uvjetima i provedbi postupka javnog prikupljanja obvezujućih ponuda za svako pojedinačno društvo.

Stoga se u javnom pozivu za iskazivanje interesa navodi samo broj dionica odnosno postotak udjela države u temeljnom kapitalu pojedinog društva koji se prodaje, a koji je najveći ili 92,49 posto u Hotelima Plat u Platu (dubrovačko područje), dok je u dubrovačkoj hotelskoj kući Maestral 68,25 posto, u rapskom Imperialu 50,08 posto, a u Jadroplovu 70,03 posto

Navode se i opisi i financijski podaci za svako pojedino društvo u sklopu poziva. Tako se za Plat navodi da u svom sastavu ima dva hotela, šest vila i dva paviljona te brojne dodatne sadržaje koji zapošljavaju 75 ljudi. U upotrebi je 535 kreveta u 129 soba i 107 apartmana, dok je oko 450 soba izvan upotrebe jer su uništene u Domovinskom ratu 1990-ih.

U sklopu financijskih podataka Plat je na dan 30. rujna prošle godine imao dobit od 6,3 milijuna kuna, ukupne obveze iznosile su 202,7 milijuna kuna, dok je temeljni kapital 59,2 milijuna kuna, a nominala dionice 300 kuna.

Za Maestral se navodi da posjeduje pet hotela u uvali Lapad s ukupnim smještajnim kapacitetom od 930 kreveta u 483 sobe i s ukupno 151 zaposlenim.

Financijski podaci na kraju prošle godine, preuzeti sa Zagrebačke burze, pokazuju da je temeljni kapital Maestrala 103,1 milijun kuna, nominalna vrijednost dionice 200 kuna, dobit 1,7 milijuna kuna, a ukupne obveze 78,2 milijuna kuna.

Znatno veći kapacitet ima rapski Imperial u čijem su sastavu četiri hotela, dva turistička naselja, dva auto kampa s ukupno 7.653 smještajne jedinice i 248 zaposlenih.

Temeljeni kapital Imperiala iznosi 254,3 milijuna kuna, nominalna vrijednost dionice 400 kuna, dok je dobit na na kraju prosinca prošle godine bila 21,5 milijuna kuna, a ukupne obveze 187 milijuna kuna.

Za sve te tri hotelske tvrtke u Ministarstvu turizma kažu da ima zanimanja investitora, pri čemu se jedino za Plat spominje i jedno konkretno ime, njemački touroperator FTI

Među ta 'oglašena' četiri trgovačka društva jedini 'gubitaš' je splitski Jadroplov čiji financijski podaci na dan 31. prosinca prošle godine pokazuju da su imali gubitak od 43,5 milijuna kuna te ukupne obveze od 516,8 milijuna kuna.

Temeljni kapital je 589,2 milijuna kuna, a nominala dionice 360 kuna, dok se u opisu uz ostalo navodi da se Jadroplov bavi međunarodnim pomorskim prijevozom robe, da raspolaže flotom od osam brodova čija je starost malo veća od devet godina, te da zapošljavaju 45 radnika.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!