ZA NJIH POREZNA NEMA MILOSTI

Država ovršila Nacionalnu i sveučilišnu knjižnicu!

Bionic
Reading

Ovih je dana Linićevo Ministarstvo financija, točnije Porezna uprava, ovršila račun Nacionalne i sveučilišne knjižnice u Zagrebu, koju je, da ironija bude potpuna, baš prošlog tjedna posjetio i premijer Zoran Milanović. Iznos ovrhe nikako nije simboličan. Riječ je čak o 909.322 kune, otkriva Večernji list

'Informacija je o ovrsi, nažalost, točna. Do ovrhe je došlo slijedom neisplaćenih doprinosa te poreza na božićnice iz 2001. koje su isplaćene zaposlenicima po ovrhama krajem 2006. i početkom 2007.  Ministarstvo znanosti, obrazovanja i sporta bilo je obvezno isplatiti ustanovama troškove u vezi sa spomenutim ovrhama', potvrdila je Večernjaku glavna ravnateljica NSK Dunja Seiter Šverko

Za birokratski šlamperaj dugačak čak 14 godina odgovornost snosi vlada pokojnog Račana, u kojoj je kao potpredsjednik vlade sjedio i današnji ministar financija Slavko Linić.

U više navrata NSK je uputila molbu Ministarstvu financija – Poreznoj upravi za otpisom dugovanja, no nisu im izašli u susret. 26. ožujka 2014. doneseno je Rješenje o ovrsi pljenidbom i prijenosom novčanih sredstava NSK koje ima na računu.

Ministar znanosti, obrazovanja i sporta Željko Jovanović prokomentirao je ovrhu nad Nacionalnom sveučilišnom knjižnicom kazavši kako i njegovo ministarstvo i Vlada i Porezna uprava kao i sama ovršena institucija traže rješenje.

'Ako je ovo Ministarstvo uspjelo riješiti problem u Vrsaru duga od sedam milijuna kuna, onda će uspjeti riješiti ovaj problem od 700 tisuća kuna. Isto tako očekujem i da ravnateljica bude malo poduzetnija i da na kvalitetniji način vodi svoju ustanovu', kazao je Jovanović.