novotny za hrt:

'Za Agrokor je najgore ako nastane panika, država bi ga trebala spasiti'

14.03.2017 u 20:17

Bionic
Reading

Gost HRT-ove Teme dana bio je ekonomist Damir Novotny koji je komentirao stanje u Agrokoru Ivice Todorića. Za tu najveću domaću tvrtku bilo bi najgore da zavlada panika, zaključio je

Na pitanje što ako najveća hrvatska privatna tvrtka ne bude mogla servisirati svoja zaduženja, Novotny je rekao kako je koncern prezadužen i kako više ne može poslovati kao što je poslovao do sada.

'Oni se moraju restrukturirati. Ako se to ne napravi, Vlada će im morati pomoći, kao što je američka vlada prije 15 godina pomogla velikom Chrysleru da se izvuče iz krize. No netko od vjerovnika mora pokrenuti proces jer Vlada to ne smije i ne može napraviti', rekao je.

Dodao je kako se Agrokor u ovom trenutku mora zaštiti od vjerovnika koliko god to zvučalo neugodno i kako ga to neće dovesti u nepoštenu poziciju na tržištu jer su to radile mnoge građevinske kompanije kada su u krizi ostale bez posla.

Najgore je, kaže Novotny, ako nastane panika: 'Čujem da je počela rasprodaja dionica pojedinih Agrokorovih poduzeća koja su u vlasništvu privatnih investitora. Porasli su i prinosi na obveznice, dakle niz reakcija se danas dogodio.'