DUG PODMIREN, SPALADIUM ARENA ZATVORENA

Država i Split plaćaju milijune za spas Konstruktora, IGH i Dalekovoda

10.09.2012 u 14:08

Bionic
Reading

Splitski proračun neće biti blokiran zbog Spaladium arene, država i Grad platit će veći dio od 19 milijuna kuna duga prema bankama, no dvorana će do daljnjega ostati zatvorena. Zbog najave blokade gradskog računa u Split je hitno doputovao potpredsjednik Vlade Branko Grčić, koji je s dogradonačelnicima Jurom Šundovom i Anđelkom Visković tek dogovorio da će se Erste banci platiti ono što mora biti plaćeno. Gradonačelnik Željko Kerum ponovno se nije pojavio na poslu, a Šundov se nije mogao načuditi zašto novinari 'uvijek pitaju gdje je gradonačelnik'

I Grčić i Šundov konačno su javno priznali ono o čemu je tportal već pisao: u slučaju Spaladium arene na djelu je spašavanje tvrtki Konstruktor, Dalekovod i IGH, jer Grad Split već tri godine posjeduje njihovo korporativno jamstvo kojim im u roku od jednog dana može blokirati račune i naplatiti štetu nastalu zbog neispunjavanja uvjeta iz ugovora. Da su, naime, tvrtke ispoštovale potpisano i dovršile izgradnju cijelog kompleksa Spaladium centra, problema oko plaćanja najamnine ne bi bilo. Na sastanku se pojavio i direktor Konstruktor inženjeringa Željko Žderić, nedavno osuđen na pola godine zatvora zbog nezakonite privatizacije, pa novinarima pokušao objasniti da se originalni ugovor oko Spaladium arene potpisao 'u bitno različitim vremenima' i da za nastavak gradnje banke imaju vrlo rigorozne uvjete.

'Cijelo vrijeme bili smo u kontaktu s predstavnicima prošle i sadašnje vlade, kupovali smo vrijeme i nismo željeli blokirati tvrtke koje zapošljavaju tisuće radnika. Da, spašavali smo Konstruktor, tvrtku sa sjedištem u Splitu koja ima dvije tisuće zaposlenih. Kupovali smo vrijeme, no nikome nismo napravili štetu. Ali ako budemo prisiljeni birati tko će propasti, Split ili Konstruktor, to će ipak morati biti Konstruktor', kazao je splitski dogradonačelnik Šundov. Ministar Grčić na novinarsko pitanje priznao je da se u slučaju Konstruktor inženjeringa nije poštovao zakon: iako je tvrtka gotovo dvije godine imala blokiran račun, nije podnesen zahtjev za stečaj.

'Konstruktor nije samo Željko Žderić, to su i tisuće radnika. Politika ove vlade jest pokretanje javnih investicija kako bismo preživjeli do vremena većih investicija privatnog sektora, a upravo Konstruktor ima važnu ulogu u tome. Samo u Dalmaciji angažiran je na poslovima vrijednim preko milijardu kuna, a o njemu ovisi i čitav niz malih tvrtki i kooperanata', izvlačio se Grčić.


Novi sastanak o problemu Spaladium arene prošao je bez ključnih igrača u cijeloj priči - banaka. Grčić, Šundov, Žderić i ostali tako su samo ponovili sve što je rečeno prije više od tri mjeseca: Vlada je spremna prenijeti u gradsko vlasništvo zemljište u Lori ukoliko se dokaže da postoji isplativ i realan projekt za dovršenje Spaladium centra, dok iz Grada uporno ponavljaju da projekt već postoji. Uglavnom, priča koja se ponavlja još od vremena premijerke Jadranke Kosor. Zbog prijetnje Erste banke hitno će se sanirati dugovanja koja danas iznose oko 19 milijuna kuna, no problem ostaje: dvorana je zatvorena, nastavka gradnje nema, pa država i Grad i dalje imaju obvezu plaćati oko tri milijuna kuna mjesečne najamnine za potpuno neisplativu i sablasno praznu dvoranu. Banke i dalje imaju instrumente kojima uvijek mogu blokirati gradski račun ukoliko se nakupi nekoliko neplaćenih rata.

'Grad nije pred bankrotom, uredno servisira sve svoje obveze i uredno isplaćuje plaće. Zahvaljujem Vladi i ministrima na dobroj volji i zajedno ćemo tražiti izlaz iz ove situacije, no radi se o velikom projektu za čiju pripremu je potrebno više vremena. Ukoliko se odlučimo za raskid ugovora s konzorcijem tvrtki, za to je predviđen proces od dvanaest mjeseci', kazao je Šundov i znakovito dodao da će se 'ići na sud ako se ne postigne dogovor'. I ministar Grčić pred novinare je istresao golemu količinu 'dobre volje', no nikakvo konkretno rješenje golemog splitskog problema nije na vidiku...