UPOZORENJE PRAVOBRANITELJICE

Država diskriminira djecu zatvorenika

05.02.2009 u 13:26

Bionic
Reading

Pravobraniteljica za djecu Mila Jelavić upozorava na nedovoljno kvalitetnu organizaciju susreta djece s roditeljima koji su na izdržavanju zatvorske kazne, o čemu je ovih dana izvijestila i saborski Odbor za ljudska prava i prava nacionalnih manjina, te Odbor za obitelj, mladež i šport

ZAGREB - Država i sve njezine institucije moraju pružiti veću podršku toj "nevidljivoj" i društveno često zanemarenoj skupini djece čiji su roditelji u zatvorima, rekla je Hini pravobraniteljica Jelavić dodajući kako njihove potrebe često nisu društveno prepoznate. Upravo zato što su se na njihov život odrazili postupci njihovih roditelja, ta djeca traže posebnu pažnju, poručuje dječja pravobraniteljica.

Jedna od njezinih glavnih zamjerki je to što se ne poštuju preporuke i međunarodnih standarda koji se odnose na kontakte zatvorenika i zatvorenica s članovima obitelji, a posebno s djecom.

Ured dječje pravobraniteljice već duže vrijeme surađuje s pojedinim zatvorima kako bi se humanizirali prostori u kojem se zatvorenici susreću s djecom u sklopu redovnih posjeta. Preporukama i stručnim raspravama nastojalo se senzibilizirati i centre za socijalnu skrb i djelatnike u zatvorskom sustavu da prepoznaju potrebe djece čiji su roditelji u zatvoru, te im pruže odgovarajuću potporu.

Mila Jelavić

U Hrvatskoj se ne vodi sustavna evidencija o broju djece čiji su roditelji u zatvoru te se o tome koliko ih zapravo ima, može zaključivati posredno, na temelju broja zatvorenika, prema metodologiji koja se primjenjuje u europskim zemljama. Procjene upućuju na to da bi moglo biti riječi o njih više od četiri tisuće, pa čak i do pet tisuća, ako se broje i pritvorenici, upozorava Jelavić.

O tome da djeca čiji su roditelji u zatvoru trpe više oblika diskriminacije, te su u nepovoljnijem položaju od ostale djece, zbog situacije u svojoj obitelji i zbog kazneno pravnog statusa svojih roditelja, Jelavić je upozorila i prilikom rasprave o Izvješću o radu kaznionica, zatvora i odgojnih zavoda za 2007. godinu.

Posebno je zamjerila što izvješće ne sadrži brojčane podatke o djeci čiji su roditelji u zatvoru, iako se evidencija o tome u posljednje vrijeme vodi u hrvatskim zatvorima. Izvješće ne spominje niti primjere dobre prakse koja se odnosi na intervencije u prostorima kako bi se načinilo "Child friendly" okružje u zatvoru.

Ono ne evidentira niti djecu rođenu tijekom izdržavanja kazne njihovih majki, iako Zakon o izvršavanju kazne zatvora propisuje mogućnost boravka takve djece do treće godine života uz majku.

Zamjenica pravobraniteljice Maja Gabelica Šupljika upozorila je kako i kad su u zatvoru, i otac i majka ne prestaju biti roditelji svome djetetu. Svoditi ih na "lopove" i "Zatvorenike" znači uskratiti djetetu šansu za roditeljsku ljubav i brigu koja im je potrebna, iako trenutno ne žive zajedno. Djetetu se često taji da je jedan od roditelja u zatvoru te se smatra da samo trećina djece zna istinu. Zatvorski se posjeti organiziraju u prostoru koji ne djeluje prijateljski, a za maleno dijete mogu biti čak zastrašujući. Ondje je i djeci i odraslima teško iskreno razgovarati i pokazati osjećaje. Stoga je važno omogućiti kontakt djece s roditeljima u zatvoru u neprijetećem okružju, koje će olakšati komunikaciju i održavanje odnosa nužnog za odrastanje, smatra Maja Gabelica Šupljika.

Ured pravobraniteljice za djecu priprema i zbornik na temu "Prava djece čiji su roditelji u zatvoru", a koji multidisciplinarno pristupa toj problematici s aspekta pravosuđa, psihologije i socijalnog rada, te bi trebao pridonjeti senzibiliziranju stručne i šire javnosti o potrebama takve djece.