problemi

Drvni klaster: Koronavirus ozbiljno narušava poslovanje, počela i otpuštanja radnika

  • Autor: V. B./Hina
  • Zadnja izmjena 12.03.2020 16:17
  • Objavljeno 12.03.2020 u 16:17
tportal

Izvor: Pixsell / Autor: Goran Kovacic/PIXSELL

Hrvatski drvni klaster (HDK) upozorio je u četvrtak da koronovirus ozbiljno narušava poslovanje drvopreređivačkog sektora, da je većina tvrtki iz tog sektora zabilježila pad narudžbi, izvoza, likvidnosti, a neke već otpuštaju radnike

Drvoprerađivački sektor je još krajem 2019. zabilježio stagnaciju i blagi pad poslovanja, a topla zima i koronavirus uzrokovali su niz problema i ubrzali pojavu ozbiljne krize, koja se odražava kroz povećanje zaliha, otkazivanje narudžbi te posljedično smanjenu likvidnost, ističu iz drvnog klastera.

Stoga su sektorsku anketu o trenutnom stanju te predviđanjima, poduzetim i budućim koracima u poslovanju hrvatskih drvoprerađivača poslali na 145 tvrtki, od kojih je odgovorilo 60, koje zapošljavaju od 5 do 250 radnika, pri čemu ih se poslovica bavi proizvodnjom piljene građe i elemenata, nešto manje od trećine proizvodi pelet i drvna goriva, a ostatak namještaj i podne obloge.

Anketa je pokazala da je samo 7 posto od ispitanih tvrtki nastavilo poslovati kao i prije pojave koronavirusa, dok ih je većina ili 60 posto zabilježilo pad narudžbi u izvozu veći od 20 posto, i to najviše oni koji proizvode pelet i drvna goriva te piljenu građu i elemente.

Pad likvidnosti kod 80 posto tvrtki uzrok otpuštanje i nezapošljavanja

Više od polovice ispitanika ima poteškoćama u transportu robe u Italiju, koja je tradicionalno jedno od glavnih izvoznih tržišta, te u Kinu i Aziju.

Sve to je uzrokovalo pad likvidnosti kod čak 80 posto ispitanih tvrtki, od kojih je polovica rekla da je taj pad veći od 20 posto, ističu iz Hrvatskog drvnog klastera.

I u idućem razdoblju svi očekuju pad narudžbi, a polovica ispitanih tvrtki strahuje da će on biti veći od 30 posto.

Zbog toga je 5 posto tvrtki već počelo otpuštati radnike, trećina je obustavila planirana zapošljavanja, njih 17 posto neće produživati ugovore na određeno, a 39 posto će s otkazivanjem ugovora pričekati do kraja lipnja, podaci su klastera temeljem provedene ankete.

Uz te, klaster kao posebno zabrinjavajući izdvaja podatak da 31 posto ispitanih, većinom mikro tvrtki, trenutno razmišlja o prestanku poslovanja.

U Hrvatskom drvnom klasteru smatraju da su tom sektoru hitno potrebne mjere za ublažavanje posljedica.

Tako gotovo 86 posto ispitanih smatra da bi trebalo smanjiti cijene drvnih sortimenata, a njih 40 posto da bi cijene trebale biti niže 10 do 20 posto.

Više od polovice smatra da bi se preko HBOR-a trebala osigurati posebna linija za likvidnost, gotovo 40 posto da je potrebno zakonski regulirati uporabu drva, drvnih proizvoda i drvnih goriva u javnoj nabavi i veću potrošnju u Hrvatskoj, a 5 posto da bi trebalo aktivirati mjere za ulaganje u razvoj novih tržišta i proizvoda.

Iz tog su sektora već ranije predložili formiranje posebne kreditne linije unutar HBOR-a s fondom od 300 milijuna kuna, čija bi glavna namjena bilo financiranje kratkoročne likvidnosti drvne industrije (od 1 do 6 mjeseci), uz subvencioniranu kamatu, čime bi se ukupna godišnja vrijednost nabavljene sirovine od 1,6 milijardi kuna pravovremeno podmirila, a tvrtke bi lakše financirale promjenu izvoznih destinacija prema novim tržištima.

"Zbog svega, klaster, Udruga biomase CROBIOM i Udruga hrvatskih proizvođača ogrjevnog drva uputili su apel hrvatskoj Vladi za žurnim sastankom i donošenjem hitnih mjera iz nadležnosti više ministarstava i provedbenih tijela, no taj se sastanak još nije realizirao. Zatražili smo i produženje rokova plaćanja drvne sirovine kod Hrvatskih šuma sa 60 na 120 dana te smanjenje cijena višemetarskog drva za 15 posto, smanjenje PDV-a na drvni pelet i paletizirano ogrjevno drvo exclusive na 10 posto te korištenje drvnog peleta u energetskim postrojenjima HEP-a i svim javnim objektima kako bi se smanjila sezonalnost i ovisnost od cijena na stranim tržištima gdje konkuriraju proizvođači s nizom subvencija u njihovim matičnim državama", poručuju iz drvnog klastera.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!