osnivač wikileaksa

Društvo i sindikat novinara Hrvatske priključili se globalnoj akciji, podržali novinara Assangea

20.02.2024 u 15:33

Bionic
Reading

U organizaciji Hrvatskog novinarskog društva (HND) i Sindikata novinara Hrvatske (SNH) u utorak je održan skup podrške novinaru i osnivaču WikiLeaksa Julianu Assangeu te protiv njegova izručenja SAD-u, o čemu se očekuje donošenje odluke

"Ideja ove globalne akcije jest da je potencijalno izručenje Juliana Assangea poruka upozorenja svim novinarima, građanima, javnosti i slobodi našeg rada. Želimo poslati poruku podrške i protiviti se izručenju koje smatramo direktnim napadom na slobodno novinarstvo" izjavila je na skupu predsjednica SNH Maja Sever.

Britansko pravosuđe započelo je u utorak preispitivanje zahtjeva Juliana Assangea kojim se traži osporavanje odluke o izručenju SAD-u zbog objave tajnih dokumenata, bez nazočnosti utemeljitelja WikiLeaksa koji je, prema riječima njegovog odvjetnika, bolestan i ne osjeća se dobro da bi nazočio saslušanju.

Američki tužitelji žele suditi 52-godišnjemu Assangeu po 18 točaka vezanih uz njegovu objavu goleme količine povjerljivih američkih vojnih i diplomatskih izvješća putem WikiLeaksa. Tvrde da su informacije koje su procurile životno ugrozile njihove agente te da za takav postupak nema opravdanja. U slučaju tužbe Assangeu prijeti 175 godina zatvora zbog kršenja zakona o špijunaži iz 1917. godine

Assangeovi mnogobrojni pristaše smatraju ga herojem protivljenja establišmentu te novinarom kojega se kazneno goni zbog otkrivanja zlodjela i navodnih ratnih zločina koje je počinio SAD.

Član izvršnog odbora HND-a Branko Mijić naglasio je kako je potencijalno izručenje Assangea politički progon o kojem će ovisiti sudbina novinarske profesije.

"Morate početi sa istinom. Istina je jedini način da bilo gdje stignemo jer svako donošenje odluka koje se temelji na lažima ili neznanju ne može dovesti do dobrog zaključka. Uloga je dobrog novinarstva da se uhvati u koštac s moćnim zlostavljačima. Tako je govorio Assange, čovjek o čijoj sudbini odnosno životu ili smrti danas i sutra odlučuje sud u Londonu", rekao je Mijić.

Assangeov jedini grijeh je, kazao je, objavljivanje istina o nizu kriminalnih radnji i ratnih zločina poput masakra civila, svirepih mučenja, atentata i državnih udara koje su moćnici pokušali sakriti od javnosti.

"Bez slobodnog Assangea više neće biti slobodnih medija te bi takva odluka predstavljala smrt istraživačkog novinarstvo" rekao je Mijić upozorivši kako će i javnost u Hrvatskoj uskoro na vlastitoj koži osjetiti zadiranje u slobodu govora i to uvođenjem Lex Ap-a.