8. lipnja

Drugi 'Dan Trnja' u subotu na zagrebačkim fontanama

06.06.2019 u 12:32

Bionic
Reading

Drugi 'Dan Trnja' ove će se godine održati u subotu, 8. lipnja, od 17 do 23 sata na fontanama, sa ciljem obogaćivanja kulturno-turističke ponude četvrti Trnje, uključenja građana Trnja u oblikovanje kulturne ponude četvrti te predstavljanja ustanova, sportskih društava i udruga koje djeluju na području Trnja

'Dan Trnja idealno je mjesto gdje se susjedi i prijatelji mogu susresti, podijeliti radost i zadovoljstvo zajedničkog stvaranja i rezultata', rekla je u četvrtak na predstavljanju manifestacije zamjenica zagrebačkog gradonačelnika Jelena Pavičić Vukičević dodavši kao je to uvod u 'Zagrebačko kulturno ljeto'.

Naglasila je posebnost Trnja, koje će u prvoj polovici iduće godine biti sjedište Vijeća Europske unije, jer će se središnja događanja odvijati u Nacionalnoj i sveučilišnoj knjižnici, koja se nalazi na području Trnja.

Naglasila je važnost decentralizacije u mjesnoj samoupravi, koja nije samo u poslovima i ovlastima nego i u financijskim sredstvima, koja su distribuirana u 17 gradskih četvrti i 218 mjesnih odbora.

Predsjednik Vijeća Gradske četvrti Trnje Mato Bartoluci istaknuo je da u tom zagrebačkom kvartu živi oko 45.000 stanovnika, kao u nekim hrvatskim gradovima, te naglasio da Trnje ima gotovo 30 odgojno-obrazovnih ustanova.

Manifestacija s preko 400 sudionika održava se u organizaciji Vijeća Gradske četvrti Trnje i Pučkog otvorenog učilišta Zagreb, pod pokroviteljstvom gradonačelnika Milana Bandića, a prošlogodišnje prvo izdanje privuklo je oko 5000 posjetitelja.

Prethodit će joj otvorenje izložbe 200 fotografskih radova na temu Trnja u Pučkom otvorenom učilištu, koja će biti otvorena od 7. do 28. lipnja.

U subotu se u 16 sati organizira rekreativna šetnja od trnjanskog nasipa kod Boćarskog doma do platoa s fontanama, koja ima i humanitarni karakter - prikupljena sredstva od kupnje bijelih majica bit će donirana udruzi 'Ozana' za pomoć osobama s invaliditetom.