PREDNOST DOBIO - ALŽIR

Grad Zagreb udruzi Kristov stol otkazao projekcije hrvatskih svetaca na fontanama, ovako su to objasnili

30.10.2022 u 11:28

Bionic
Reading

Nakon što su uz blagdan Svih svetih i Dušni dan već šest godina održavali projekcije hrvatskih svetaca i blaženika, Grad Zagreb je ove godine udruzi Kristov stol odlučio uskratiti tu mogućnost.

Predsjednica udruge Kristov stol Drina Ćavar Brajković za Hrvatsku katoličku mrežu kaže kako o tome nisu službeno obaviješteni, no kako sad stvari stoje, izgleda da se projekcije ove godine neće emitirati.

'Doznali smo zapravo neformalno, jer već dugi niz godina surađujemo s djelatnicima Grada, kako su oni saznali da ove godine neće biti odobrene projekcije jer je formirano novo povjerenstvo koje za svake projekcije specijalno donosi svoju odluku, mišljenje. Nama to nitko nije službeno javio i po tome ispada da ove godine doista neće biti projekcija', kaže Ćavar Brajković za HKM.

Ona tvrdi kako je cijela procedura ispoštovana, kao i to da je sva dokumentacija (službeni obrazac, izjava, biljeg od 70 kuna…) predana na početku rujna, da bi sada neko povjerenstvo za koje se ne zna tko ga čini, odlučilo kako projekcije neće biti.

  • +5
Projekcije svetaca na zagrebačkim fontanama Izvor: Cropix / Autor: Ronald Gorsic / CROPIX

Grad Zagreb u očitovanju poslaom udruzi objašnjava kako je razlog - štednja. Tvrde kako se godišnje na fontanama organizira 50 projekcija, kako je termin 1. studenoga već obećan veleposlanstvu Alžira povodom dana te zemlje, a da je uz taj blagdan ove godine Grad Zagreb priredio svoju projekciju. 'Razočarani smo jer je sve nekako aljkavo i netransparentno', poručuje predsjednica udruge Kristov stol.

Proteklih su se šest godina na blagdan Svih Svetih i uoči Dušnog dana na zagrebačkim fontanama kod Nacionalne i sveučilišne knjižnice projicirale slike hrvatskih svetaca i blaženika, te slike svih hrvatskih blaženika čiji posmrtni ostatci počivaju u zagrebačkim crkvama i na Mirogoju, a čije grobove zbog potresom zatvorenih crkvi vjernici već dulje ne mogu fizički posjetiti.