počelo saborsko zasjedanje

Dretar o uhićenjima: Bit će zanimljivo idućih dana; reakcije u sabornici izostale

17.09.2020 u 10:36

Bionic
Reading

Davor Dretar, saborski zastupnik Demokratskog pokreta (DP), izjavio je u četvrtak kako će idućih dana biti zanimljivo pratiti informacije oko jutrošnjih uhićenja vezanih za Janaf, među ostalima i gradonačelnika Velike Gorice Dražena Barišića

"Upravo smo dobili informaciju da je policija uhitila gradonačelnika Velike Gorice, nešto što je povezano s Janafom, pa vjerujem da će to biti zanimljivo pratiti u sljedećim danima“, rekao je Dretar u Saboru uoči rasprave o izmjenama Zakona o koncesijama za koje DP, ali i Most traže da se povuče iz procedure.

Dretar je to rekao na početku saborskog zasjedanja, a reakcija na tu izjavu u Sabornici nije bilo.

Ured gradonačelnika Velike Gorice Dražena Barišića u četvrtak je demantirao informaciju o njegovu uhićenju, no iz izvora bliskih istrazi se doznaje da je Barišić, iako nije formalno uhićen, ipak pod sumnjom u novom aktikorupcijskom slučaju.

Inače, u policijskoj akciji koja je počela u četvrtak ujutro osumnjičeno je više osoba među kojima, kako se neslužbeno doznaje, su predsjednik Uprave Janafa Dragan Kovačević te velikogorički gradonačelnik Dražen Barišić.

  • +22
Redovita sjednica Sabora Izvor: Cropix / Autor: Goran Mehkek / CROPIX

Mostov Miro Bulj je za spomenuti zakonski prijedlog kazao kako razvlašćuje Sabor pod krinkom da se nacionalni interes ne utvrđuje u njemu, pa bi "najbolje bilo da predložite zakon i skroz razvlastite Sabor, jer ste cijelu Hrvatsku dali u koncesiju, tko zna za čije interese, osim hrvatskog naroda".

Sandra Benčić (Možemo) stanku traži radi konzultacija oko činjenice da zakon ide po hitnom postupku, uz obrazloženje da je tako jer se usuglašava sa zakonodavstvom EU.

U obrazloženju stoji da se zakon mijenja jer je Hrvatska dobila odluku Europske komisije o povredi prava, obrazloženje nije pokrilo čitav tekst odluke, a mijenjaju se i članci koji nisu bili pokriveni tom odlukom, rekla je zastupnica.

Njihove kritike odbacuje Branko Bačić (HDZ) i poručuje kako bi im bolje bilo da pročitaju zakon i sami utvrde koliko su promašili. Sabor se ne razvlašćuje kad je u pitanju interes Hrvatske, a po hitnom postupku zakoni se mijenjaju kod usklađivanja sa europskim direktivama, poručio im je.

Dretar pak tvrdi kako je "potpuno jasno da se igramo s teritorijem RH", a odgovorio je i Bačiću. "Godinama čitamo svakojake vragolije članova vaše stranke vezano uz koncesije, u ovom zakonu sve je nejasno i maglovito“, kazao je.