'OVO JE LAKRDIJA'

Suverenisti: Omogućite nam normalan rad, ako ne u Saboru onda u nekoj drugoj zgradi

16.09.2020 u 13:12

Bionic
Reading

Klub zastupnika Hrvatskih suverenista u srijedu je prosvjedovao zbog restriktivnih epidemioloških mjera u Hrvatskom saboru zbog kojih više od dvije trećine zastupnika ne može sudjelovati u raspravama, replicirati, izraziti mišljenje jer ne mogu fizički biti prisutni u sabornici.

Željko Sačić ocijenio je da se ovakvim mjerama krše ustavna prava i slobode zastupnika.

“Koronakriza ne može i ne smije spriječiti djelovanje Sabora unatoč odluci Ustavnog suda koji je pod utjecajem HDZ-a i SDP-a. Postoje tehničke i pravne mogućnosti da Sabor zasjeda na način kako je to uobičajeno bez obzira na epidemiološko stanje”, poručio je Sačić na konferenciji za novinare.

Stoga su Suverenisti pozvali Predsjedništvo Sabora da preispita svoje odluke i da nađe kvalitetnije rješenje kojim će se zastupnicima, ako već ne u ovoj zgradi, onda u nekoj drugoj, omogućiti normalan rad.

Zastupnik Marijan Pavliček je rekao da je jutros iz Vukovara krenuo u pet sati kako bi došao u Sabor i onda nije mogao sudjelovati jer ne nije mogao biti fizički u sabornici. Dok je svirala himna, dvije trećine nas je čekalo po hodnicima, sjedilo u saborskom kafiću ili u svojim klubovima i gledalo sjednicu preko TV-a. To smo mogli raditi i kod kuće, kazao je Pavliček.

Ustvrdio je da epidemija koronavirusa ne može biti izlika za nerad zastupnika.

“Ovo je postalo lakrdija i na taj način Sabor ne može funkcionirati. Ako smo izabrani na izborima onda imamo pravo sudjelovati u raspravama”, ocijenio je.

Prema odluci Predsjedništva, u sabornici u isto vrijeme može biti samo 41 zastupnik, kako bi se osigurao dovoljan fizički razmak između svakog od njih te na taj način suzbilo širenje zaraze korona virusom unutar Sabora, a skraćena je i minutaža raspravljanja i repliciranja.

Ovakve epidemiološke mjere izazvale su ogorčenje kod dijela oporbe, koji već danima upozoravaju kako ne mogu raditi. Sandra Benčić iz Zeleno-lijevog bloka već je najavila kako će uputiti Ustavnom sudu zahtjev za ocjenom ustavnosti rada Sabora.