protugradna obrana

Drele zatražio od premijera smjenu ministrice Vučković

26.06.2023 u 13:41

Bionic
Reading

Saborski zastupnik Domovinskog pokreta Davor Dretar zatražio je u ponedjeljak od premijera Andreja Plenkovića da trenutno smijeni ministricu poljoprivrede Mariju Vučković zbog, kako je kazao, katastrofalnog neprovođenja važećeg Zakona o sustavu obrane od tuče

Sve priče o učinkovitosti, polovičnoj učinkovitosti i neučinkovitosti sustava obrane od tuče uopće nisu bitne, bitno je da imamo važeći zakon koji ministrica i premijer ne povode”, kazao je Dretar na konferenciji za novinare u Saboru na kojoj je pozvao na smjenu Vučković.

„Pozivam premijera Plenkovića ako ima hrabrosti neka dođe u Hrvatski sabor i ukine Zakon o obrani od tuče i onda smo svi mirni jer znamo da imamo Vladu kojoj nije u interesu štititi hrvatsku poljoprivredu i imovinu hrvatskih građana”, dodao je.

Podsjetivši na nedavnu tuču u sjeverozapadnoj Hrvatskoj koja je nanijela ogromnu štetu poljoprivredi i imovini, Dretar je najavio i organiziranje mirnog prosvjeda za subotu 1. srpnja ne želeći otkriti točno vrijeme ni mjesto održavanja tog prosvjeda. "Neka vladajućima to bude slatko iznenađenje", poručio je.

Dretar je još u petak zbog tuče koja je pogodila Hrvatsko zagorje pozvao premijera, ministricu poljoprivrede i DHMZ da pod hitno pokrenu sustav protugradne obrane. Državni hidrometeorološki zavod odgovorio je da je postojeći sustav obrane od tuče u skladu s njihovim financijskim i kadrovskim mogućnostima i da se obavlja prizemnim generatorima koji unose srebrov jodid u atmosferu.

Također je ustvrdio da ne postoje znanstveno utemeljeni dokazi koji potvrđuju uspješnost i učinkovitost umjetnog djelovanja na konvektivne oblake i sprječavanje tuče.