nevrijeme u zagorju

DP traži protugradnu obranu. Evo što su im odgovorili iz DHMZ-a

23.06.2023 u 17:17

Bionic
Reading

Državni hidrometeorološki zavod u petak je o zahtjevu da se pod hitno pokrene sustav protugradne obrane, istaknuo da je postojeći sustav obrane od tuče u skladu s njihovim financijskim i kadrovskim mogućnostima i obavlja se prizemnim generatorima koji unose srebrov jodid u atmosferu

"Postojeći sustav obrane od tuče, za koji skrbi DHMZ u skladu je s financijskim i kadrovskim mogućnostima koja su mu na raspolaganju, obavlja se prizemnim generatorima koji unose srebrov jodid u atmosferu. Međutim, u svjetskoj znanstvenoj zajednici i našoj krovnog organizaciji, Svjetskoj meteorološkoj organizaciji (WMO), postoji jasan i jedinstven stav: ne postoje znanstveno utemeljeni dokazi koji potvrđuju uspješnost i učinkovitost umjetnog djelovanja na konvektivne oblake i sprječavanje tuče", rekli su Hini u DHMZ-u, a u vezi s današnjom izjavom saborskog zastupnika Domovinskog pokreta Davora Dretara.

On je, naime, danas u Bedekovčini zbog tuče koja je preksinoć pogodila Hrvatsko zagorje pozvao premijera, ministricu poljoprivrede i DHMZ da pod hitno pokrenu sustav protugradne obrane, jer će se u protivnom suočiti s prosvjedima već nakon sljedeće tuče.

Hoće li se i dalje provoditi postojeći sustav obrane od tuče ili će se uvesti neki drugi oblik na lokalnoj razini, u DHMZ-u kažu da ostaje u konačnici na donositeljima odluka. Poručuju da će im DHMZ svojim informacijama, analizama i studijama temeljenim na znanstveno dokazanim činjenicama pomoći u donošenju odgovarajućih mjera, strategija i politika.

U DHMZ-u ističu i da je njihov stav kao stručne nacionalne meteorološke i hidrološke organizacije o postojećem sustavu obrane od tuče u Hrvatskoj argumentirano obrazložen u Analizi sustava obrane od tuče - Izvješće i mišljenje o opravdanosti daljnjeg rada sustava obrane od tuče u RH, koju su izradili na zahtjev Ministarstva poljoprivrede 2018. i koja čini temelj odluke za donošenje zakona o prestanku važenja Zakona o sustavu obrane od tuče.

Sustav obrane od tuče u EU nije u nadležnosti nacionalnih meteoroloških i hidroloških službi

U DHMZ-u ističu i kako sustav obrane od tuče, posebice način na koji se provodi u Hrvatskoj, nigdje u Europskoj uniji nije u nadležnosti nacionalnih meteoroloških i hidroloških službi.

Munje iznad Zagreba Izvor: Pixsell / Autor: Marko Prpic/PIXSELL

Napominju kako je njihova osnovna zadaća i uloga motrenje stanja atmosfere, izrada procjene rizika od pojedinačnih vremenskih nepogoda te razvoj sustava za prognozu i upozorenja na olujna nevremena i druge ekstremne vremenske događaje.

"Izgradnja mreže suvremenih meteoroloških radara, koju je DHMZ izgradio kroz projekt METMONIC i kojom je po prvi put u povijesti radarskim mjerenjima obuhvaćena cijela Hrvatska, dodatno će unaprijediti i sustave ranog upozorenje na ekstremne vremenske i klimatske pojave poput tuče, ali i mraza, suše, poplave, olujnog vjetra", poručuju iz DHMZ-a.   

Ističu kako na taj način DHMZ može najbolje dati doprinos sigurnosti građana i njihove imovine, te podršku lokalnim zajednicama u prilagodbi klimatskim ekstremima koji će zbog klimatskih promjena biti sve učestaliji i intenzivniji. Napominju da svojim prognozama i agrometeorološkim informacijama pomažu poljoprivrednicima u prilagodbi njihove proizvodnje promjenama u temperaturnom režimu tla, vodnoj ravnoteži, raspoloživosti vodnih resursa, ali i u zaštiti od tuče, bolesti, štetočina i svega ostalog što klimatske promjene mogu donijeti.