KOMENTAR sukoba NA AUTOCESTI

Dražen Lalić: Osuđujem svako nasilje, ali kad te mamićevska policija drži par sati bez hrane i vode, uz alkohol i opijate lako nastane frustracija

22.05.2022 u 12:36

Bionic
Reading

Dražen Lalić, sociolog, profesor s Fakulteta političkih znanosti i autor knjige Torcida: Pogled iznutra, osudio je sinoćnji masovni sukob Torcide s policajcima, no vidi ga kao incident uvjetovan situacijom

Osim svakog oblika nasilja, Lalić je osudio i pretrčavanja autoceste i neprimjerene transparente, ali napominje da nije poznato što je pisalo na njima, javlja N1.

Lalić smatra da je policija na stadionima 'mamićevska' i ima svoje interese. Napomenuo je i da je policija Torcidine navijače zadržavala i nije ih puštala na stadion.

Pucnjava na autocesti između policije i Torcide Izvor: Pixsell / Autor: Pixsell

Ne zna što se točno događalo, ali kaže da je lako zamisliti rađanje frustracije kod mladića koji idu na utakmicu, plate put, a onda ih policija zadrži, ne da im vode i hrane par sati. Uz malo alkohola ili opijata, lako nastane frustracija, dodaje Lalić.

  • +40
Sukob Torcide s policijom kod odmorišta Desinec Izvor: Cropix / Autor: Ranko Suvar

Podsjetimo, prema policijskom izvješću, tijekom organizirane preprate oko 1600 navijača Hajduka u autobusima, kombi vozilima i osobnim automobilima s utakmice u Zagrebu, samoinicijativno su u 21.35 sati stali na autocesti A1 kod odmorišta Desinec i tako blokirali sve trake autoceste u smjeru Karlovca. Potom je, oglušivši se na upozorenja i naredbe policije, nekoliko stotina njih napalo policajce iz više policijskih uprava koji su ih pratili.

Pucnjava na autocesti između policije i Torcide Izvor: Pixsell / Autor: Pixsell

Promet je na toj dionici autoceste do jutros u 10 sati bio zatvoren i preusmjeren na alternativne pravce.

Na samoj utakmici, pripadnicima Torcide nije omogućeno da navijaju za svoj klub zbog transparenata koje je osiguranje procijenilo previše provokativnim.