ZBOG POTPORE DIJANI ČULJAK

Dražen Lalić napustio HHO

18.01.2010 u 13:01

Bionic
Reading

Sociolog Dražen Lalić podnio je ostavku na članstvo u Hrvatskom helsinškom odboru (HHO) zbog, kako je istaknuo u današnjem priopćenju, 'neslaganja s načinom vođenja i sadržajem rada HHO-a u posljednjem razdoblju'

Povod njegove jučerašnje ostavke je, kako je naveo, priopćenje HHO-a kojim se "sasvim neosnovano i bez konzultacija s dijelom članstva dala potpora novinarki HRT-a Dijani Čuljak".

HHO je u petak od Programskog vijeća HRT-a i drugih nadležnih služba zatražio temeljitu istragu, pošto je navodno izborni stožer Ive Josipovića davanje Josipovićeva intervjua uvjetovao time da ga ne vodi voditeljica Dnevnika Dijana Čuljak, jer je navodno bila jedna od savjetnica u stožeru protukandidata Milana Bandića, već Zoran Šprajc. Prema HHO-u Čuljak je energično demantirala bilo kakvu vezu s Bandićem i njegovim stožerom.

U priopćenju je također od Programskog vijeća zatraženo da zaštiti urednike i voditelje HRT-a od političkog utjecaja.

Predsjednik HHO-a Ivan Zvonimir Čičak izjavio je za Hinu kako HHO nije podupro Dijanu Čuljak, već je samo reagirao na činjenicu da se predsjednik države pokušao umiješati u uređivačku politiku.

Osvrnuvši se na Lalićevo neslaganje sa sadržajem rada HHO-a u zadnje vrijeme, Čičak je podsjetio kako je na mjesto predsjednika došao tek prije mjesec i pol dana. "Ne znam odakle Lalić procjenjuje da se HHO vodi loše kad ga nikad fizički nema u HHO-u pa i ne zna što radimo", rekao je Čičak. Dodao je da je uvijek spreman svim redakcijama i javnosti podastrijeti što radi HHO.

Također je podsjetio kako se Lalić vratio u HHO isti dan kad je on postao predsjednik, a nakon što je proljetos izišao jer je bio na listi Josipa Kregara na izborima za grad Zagreb.