SLUČAJ IPSILON

Dražen Golemović se osjeća krivim!

09.05.2011 u 14:32

Bionic
Reading

Dražen Golemović, građevinski poduzetnik iz Varvara kod Poreča i prvooptuženi u akciji Ipsilon, koji se prije dva dana, nakon godinu i sedam mjeseci bijega u BiH, predao hrvatskim vlastima na graničnom prijelazu Stara Gradiška, na današnjoj je sudskoj raspravi u Rijeci priznao krivnju

Tereti ga se za osam kaznenih djela poticanja na zlouporabu položaja i ovlasti, kazneno djelo protuzakonitog posredovanja i kazneno djelo davanja mita. Do uhićenja, u svibnju 2009, živio je u Istri s udovicom

likvidiranog Vjeke Sliška i djecom te u okolici Poreča izgradio nekoliko desetaka luksuznih vila. Četiri mjeseca proveo je u riječkom pritvoru, nakon čega je pušten te je otišao u BiH. Međutim, USKOK je zatražio njegovo ponovno zatvaranje pa je, budući da nije pronađen na hrvatskoj adresi, za njim raspisana međunarodna tjeralica. Preko odvjetnika je iz BiH poručivao da nije u bijegu te da će doći na suđenje, što je i učinio.

Osim njega, krivnju je danas priznali još petero optuženih, koji se terete da su, iskorištavajući svoj položaj i ovlasti, od veljače 2007. do travnja 2009. za Golemovića pribavljali podatke iz službenih policijskih evidencija, obavještavali ga o postupanju policije i inspektorskih službi, kao i pripremama i tijeku poreznog nadzora nad trgovačkim društvima Istra Rustica i Citygreen. To su policijski službenici Nedeljko Mijošek, njegova supruga Sonja Štević-Mijošek, Ante Bralić i Ivica Šoštarić te ondašnji pročelnik pazinske Porezne uprave Elvis Drandić.

Troje optuženih, policajac Željko Muller, carinik Silvano Legović i bivša pazinska općinska državna odvjetnica Davorka Smoković, koje se tereti za ista nedjela, negirali su krivnju.

Osmookrivljena Smoković na otvorenoj raspravi zatražila je izuzeće zamjenice ravnatelja USKOK-a Sajonare Čuline, ravnatelja USKOK-a Dinka Cvitana i glavnog državnog odvjetnika Mladena Bajića. Ona tvrdi da sumnja u sudski postupak jer je bila izložena pritiscima Golemovića i odvjetničkih lobija da sve prizna u paketu s ostalim optuženicima, u protivnom je čeka deset mjeseci zatvora. Zbog toga je, rekla je, u petak podnijela prijavu policiji u Zagrebu.

Sajonara Čulina joj je poručila da se zahtjev za izuzećem ne može dati kada rasprava već počne te da ona, kao i njezin šef i glavni državni odvjetnik, nisu učinili ništa zbog čega bi bilo zakonski tražiti njihovo izuzeće.

Sudac Saša Cvijetić odredio je pauzu kako bi sudsko vijeće moglo odlučiti o njezinu zahtjevu.