teško dostupni

Dramatičan porast govornih teškoća kod djece, na logopeda se čeka godinu dana

23.05.2023 u 10:06

Bionic
Reading

Podaci iz svijeta ukazuju na dramatičan porast govornih teškoća kod djece, piše u utorak Večernji list, navodeći da u Hrvatsoj djeca s govornim teškoćama logopeda čekaju godinu dana

Prema istraživanju Komodo Healtha, oko 1,5 milijuna američke djece u dobi do 12 godina lani je dijagnosticirana neka od govornih teškoća u odnosu na prosječnih pola milijuna dijagnoza zajedno za 2018. i 2019. godinu.

Najviše su pogođena djeca do dvije godine, s porastom dijagnoza od 136 posto u 2022. u odnosu na stopu prije pandemije. Slični podaci stižu i iz Velike Britanije, gdje je broj petogodišnjaka i šestogodišnjaka koji trebaju govornu i jezičnu podršku u školi porastao 10 posto tijekom 2021., izvijestio je BBC. U isto vrijeme, u Hrvatskoj su logopedi teško dostupni i pregled se čeka u rasponu od nekoliko mjeseci do godinu dana.

'To je posebno problematično u dječjoj dobi. Kad netko kaže roditelju koji traži pomoć za svoje dijete da dođu za godinu dana, to je besmisleno', rekao je prof. dr. Zdravko Kolundžić, voditelj studija logopedije na Sveučilištu u Rijeci, s kojega će za dvije godine izaći prvi magistri logopedije.

Kolundžić ističe da su usluge logopeda koje plaća HZZO, državni proračun i lokalni proračuni nejednako raspoređene u Hrvatskoj.

'Zbog toga dio roditelja vodi djecu u Zagreb u kojemu je gotovo polovina svih logopeda u zemlji, pa je i u Zagrebu gužva. Mnoge zdravstvene, predškolske ustanove i škole nemaju logopeda. Bilo bi dobro omogućiti pružanje logopedskih usluga na razini primarne zdravstvene zaštite, u domovima zdravlja, jer će tako biti dostupnije i u manjim sredinama. Nemam informacije o privatnoj praksi, ali znam da se i te usluge čeka', kaže Kolundžić.

Dodaje da već dulje od deset godina logopedi uzalud pokušavaju dobiti zakon o logopedskoj djelatnosti, piše novinarka Večernjeg lista Nataša Vlašić Smrekar.