ISTRAŽIVANJE IPSOS PULSA

Dramatičan pad Jadranke Kosor i HDZ-a

29.10.2010 u 19:52

Bionic
Reading

Rejting HDZ-a pao je s oko 26 na oko 22 posto, dok je osobni rejting premijerke Jadranke Kosor pao s oko 36 na oko 29 posto, a da su danas izbori za SDP bi glasovalo 31 posto birača, pokazali su rezultati istraživanja za listopad koje je provela agencija Ipsos Puls za Novu TV

Istraživanje pokazuje i da 76 posto građana misli da zemlja ide u pogrešnom smjeru, dok samo 12 posto misli da ide u dobrom smjeru, a brojni krupni politički događaji poput svjedočenja Ive Sanadera i Damira Polančeca pred saborskim Istražnim povjerenstvom o privatizaciji Ine, odrazili su se na rejting HDZ-a i Kosor.

S druge strane, premda se razlika između HDZ-a i SDP-a kao dvije najjače stranke sve više povećava, ali i dalje je na djelu bipolarizacija političke scene, naime, HNS kao treći ima naklonost samo 6,4 posto birača, a HSS kao četvrti 5,5 posto.

Peto mjesto donosi novost - blok 'Umirovljenici zajedno' koji dobiva 3,7 posto, a za vrat im puše HSU sa 3,6 posto.

U međuvremenu se povećao i broj neodlučnih birača za oko tri postotna poena, što bi mogli biti nesigurni HDZ-ovi birači koje nisu uspjele privući druge stranke.

Među rejtinzima dva koalicijska bloka nema značajnijih promjena, drugim riječima, razlika i dalje iznosi 15 posto; naime, kukuriku koalicija SDP-HNS-IDS-HSU trenutačno osvaja 40,5 posto birača, a trenutačno aktualna vladajuća koalicija HDZ-HSS-DC 25,2 posto.

Ivo Josipović i dalje drži prvo mjesto kao najpopularniji političar u zemlji i o njemu pozitivan dojam ima 82 posto građana. SDP-ov šef Zoran Milanović je na drugom mjestu i o njemu pozitivan dojam ima 47 posto građana.

No o premijerki Kosor pozitivan dojam ima samo 29 posto građana, a čak 63 posto građana ne odobrava rad Vlade.

Detaljnije gledano, građani ne odobravaju njezine poteze ni u jednom ključnom području. Poteze na području gospodarstva ne odobrava 74 posto građana, 59 posto na području vanjske politike, 70 posto ne odobrava poteze na području socijalne politike, a čak 76 posto građana ne odobrava poteze na području javnih financija i deficita proračuna.

Međutim, povjerenje u održivost sadašnje vladajuće koalicije je i dalje visoko, što znači da javnost ne percipira postojanje nekakve krize unutar vladajuće koalicije koja bi mogla dovesti do prijevremenih izbora.

Što se tiče percepcije najvećih problema u državi, 69 posto građana smatra da je to nezaposlenost, za njih 45 posto to je korupcija, a kriminal i krađa su na trećem mjestu sa 20 posto.

Valja još spomenuti da se danas održava referendum za EU, 53 posto birača bi izašlo na glasovanje, iz čega se da zaključiti da je na istoj razini interes i za referendum i za parlamentarne izbore.