Ekološka katastrofa

Drama na Mauricijusu: Šišaju kose i od njih rade brane kako bi zaustavili širenje naftne mrlje iz nasukanog tankera u laguni

14.08.2020 u 11:32

Bionic
Reading

Oštećeni tanker mogao bi se prepoloviti dok se vlasti utrkuju s vremenom da iz njega iscrpe svu naftu. U međuvremenu, lokalno stanovništvo snalazi se kako zna i umije

Bila je subota 25. srpnja kada se japanski tanker Wakashio pod panamskom zastavom nasukao na koraljne grebene oko tropskog otoka Mauricijusa. Brod je tamo stajao više od tjedan dana prije nego što su se na njegovom trupu pojavile prve pukotine. Tada je iz utrobe tankera počelo curiti uskladištenih 200 tona dizela i 2800 tona loživog ulja.

Tirkizno plava laguna nadomak Mahébourga počela se crniti, pokazale su zračne slike mjesta havarije.

Vlada je 7. kolovoza proglasila izvanrednu situaciju nakon što je najmanje 1000 tona loživog ulja već zagadilo lagunu, javio je BBC. Počela je utrka s vremenom da se spriječi daljnje curenje oko 2500 tona goriva u već zagađeno more. Stanovnici su ljuti jer misle da su vlasti presporo reagirale pa su odlučili stvari uzeti u svoje ruke.

Lokalno stanovništvo, ovisno o prihodima od turizma i ribolova, čini što može: izrađuju barijere od lišća šećerne trske, plastičnih boca i starih čarapa. Kako ni to nije dovoljno da se zaustavi velika crna mrlja, počeli su šišati svoje kose kako bi pomogli u apsorpciji prolivenog goriva.

Znanost koja stoji iza ove ideje prilično je jednostavna: ljudska kosa je lipofilna, što znači da odbija vodu, ali se upija ulje. Ona djeluje kao vrlo učinkovit separator jer kilogram kose može apsorbirati osam litara ulja.

Kampanja koju su pokrenuli tamošnji stanovnici potiče ljude da doniraju dlake sa svojih glava. Neki frizeri nude besplatno šišanje i friziranje onima koji su spremni darivati.

Donirana kosa ušiva se u cijevi i mreže koje plutaju na površini i morsku vodu pročišćavaju od nafte.

Ova ekološka katastrofa posebno je strašna na otoku poput Mauricijusa jer će u velikoj mjeri utjecati na ribolov i turizam. Nafta se prolila u blizini močvarnih područja čija bioraznolikost štiti zemlju od porasta razine mora.

Havarija kod Mauricijusa Izvor: AFP / Profimedia / Autor: Beekash Roopun

Izlijevanje nafte ugrožava lokalni morski život i koralje, a inače tirkizna obalna linija sad je prekrivena gustim slojem ulja. Uz sve više i više sličnih katastrofa, poput one gdje se 600 barela dizela izlilo u more nadomak Galapagosa, ekološke organizacije sve glasnije traže da čovječanstvo čim prije odrekne nafte.