CJELOVITA EKOLOGIJA

Vatikan objavio priručnik kojim poziva na ekološko obraćenje

19.06.2020 u 19:51

Bionic
Reading

Sveta Stolica je objavila priručnik za "cjelovitu ekologiju", upute za provedbu enciklike "Laudato Si" koju je prije pet godina objavio papa Franjo

U "međudikasterijskom (međuminstarskom) dokumentu" koji je u četvrtak predstavljen u Vatikanu potvrđuje se "opredijeljenost (Svete Stolice) za cjelovitu ekologiju", navodi Vatican news, mrežna stranica Svete Stolice.

Taj dokument na 200 stranica koji je završen prije pandemije nosi naziv "Na putu brige za zajednički dom" i plod je petogodišnjeg rada.

Dokument utvrđuje konkretne smjernice za ekologiju na temelju enciklike "Laudato Si" koja ima izraženu društvenu notu i oštrim riječima osuđuje iskorištavanje ljudi i prirode.

Tekst "aktualizira glavnu poruku enciklike: sve je povezano, nema izdvojenih kriza, nego jedna, složena društveno-ekološka kriza koja zahtijeva istinsko ekološko obraćenje", obrazlaže Vatican news.

Podsjeća na to da je "prijeko potrebno ekološko obraćenje, promjena načina razmišljanja koja će dovesti do toga da počnemo voditi brigu o životu i o stvorenome, da vodimo dijalog s drugima i postanemo svjesni da su svjetski problemi između sebe čvrsto povezani".

Ujedno ističe da "u središtu moraju biti život i ljudska osoba", kao i potrebu "promicanja 'kulture brige' kao protulijeka 'kulturi odbacivanja' ".

Obitelj i škola pozvani su da u tome imaju "glavnu ulogu". Dokument poziva na borbu s bacanjem hrane jer "bacati hranu znači 'uzimati od siromašnih' ", dodaje Vatican news.

Zagovarajući model "kružnog gospodarstva", poziva na suzbijanje zelenaškog kupovanja zemlje, velikih agro-industrijskih projekata koji su izvor onečišćenja, dječjeg rada, rada na crno i "novih oblika ropstva".

Nije pošteđen ni svijet financija koji se ponajprije mora zauzimati za "opće dobro" i pokušati iskorijeniti siromaštvo. Tekst poziva da se "zatvore porezni rajevi i sankcioniraju novčarske ustanove umiješane u nezakonite operacije".

Riječ je i o preispitivanju kaznenog sustava, o pristupu zdravstvenim uslugama, poticanju programa pošumljavanja i reguliranju statusa "klimatskih izbjeglica".

Najposlije, u tekstu se nabraja što je sve u tom smislu poduzeo Vatikan, primjerice uveo je novu rasvjetu u Bazilici svetog Petra koja je troškove za struju smanjila za 80 posto.