TRI DANA SE SKRIVALI PO MATOKITU

Drama kosovskih ilegalaca kod Vrgorca

05.07.2013 u 15:48

Bionic
Reading

Nakon tri dana policijske potrage, na brdu Rebine Glavice iznad Vrgorca uhićena su četiri državljana Kosova koja su ilegalno ušla u Hrvatsku

Prije tri dana, Kosovari su kroz šumu iznad graničnog prijelaza Orah-Orahovlje pješice ilegalo ušli na teritorij Europske unije. U mjestu Orah čekao ih je I. Z., tridesetogodišnji državljanin BiH, koji ih je ukrcao u osobni automobil i vozio prema Vrgorcu. U mjestu Banja vozač koji je spazio policijsku patrolu kraj ceste zaustavio je automobil, a ilegalci su izišli iz automobila i pobjegli u šumu.

Policija je dojurila do automobila i uhitila vozača te ga s vozilom privela u policijsku postaju Vrgorac, no ilegalci koji su pobjegli u šumu nestali su bez traga. Pretresom automobila, policija je pronašla dvije torbe i kosovske dokumente dviju osoba te se potom dala u potragu za ilegalcima.

Tri dana policija je 'češljala' brda od Vrgorca do graničnog prijelaza Orah, ali nije uspjela pronaći ilegalce. No, nakon tri dana, kada se potraga proširila na šire područje, policajci policijske postaje Vrgorac, zaduženi za zaštitu državne granice, na brdu iznad mjesta Ravča, nedaleko od ulaza na Dalmatinu, u borovoj šumi pronašli su četvoricu ilegalaca, koji su u tri dana prešli više od 12 kilometara kroz gustu šumu planine Matokit.

Nakon uhićenja, Kosovari su dobili izgon iz Hrvatske te su vraćani u BiH, u zemlju iz koje su ušli u EU, a I. Z. (1983) slijedi kaznena prijava za krijumčarenje ljudi i izbjegavanje carinskog nadzora.