TKO JE BIO PRVI?

Dragovan: SDP se sjetio preferencijalnog još prije Željke Markić!

16.10.2014 u 13:29

Bionic
Reading

Nakon niza stranačkih inicijativa, pa i građanskih poput one referendumske, SDP je odlučio predložiti izmjene izbornog zakonodavstva i uvođenje preferencijalnog glasovanja već na sljedećim parlamentarnim izborima 2015. Prijedlog zakona, doznajemo, javnosti bi trebao biti prezentiran već sljedeći tjedan, a u SDP-u vjeruju da bi trebao biti donesen najkasnije do veljače 2015.

U prijedlogu zakona, doznajemo, naglasak će biti na preferencijalnom glasovanju i to po modelu koji je već korišten na izborima za Europski parlament. Drugim riječima, građani će moći dati preferencijalni glas kandidatu kojeg stranački vrh stavi na listu, no da bi mu ti glasovi bili uvaženi, kandidat će morati dobiti više od 10 posto glasova birača koji su odlučili glasovati za listu na kojoj se nalazi.

'Već smo rekli da nismo protiv preferencijalnog glasovanja. Slušamo građane te izborno zakonodavstvo u nekim segmentima treba izmijeniti već za sljedeće parlamentarne izbore po modelu za europske izbore', kaže Igor Dragovan, predsjednik SDP-ovog kluba zastupnika koji bi i trebao izraditi prijedlog izmjena zakona.

Prijedlog zakona za čije je pisanje zadužen SDP-ov Peđa Grbin javnosti bi, doznajemo, trebao biti prezentiran već sljedeći tjedan, a u SDP-u se nadaju da bi, uz dva saborska čitanja, zakon bio izglasan najkasnije do veljače 2015.

Iako će u fokusu biti preferencijalno glasovanje, u SDP-u su otvoreni za druge prijedloge, no zastupnici iz drugih stranaka te će svoje prijedloge morati dobro argumentirati.

'Pozivamo sve da postignemo što veći konsenzus. Saslušat ćemo sve prijedloge. Građanima mogu poručiti da će biti promjena za sljedeće izbore', poručuje Dragovan.

S obzirom da su već i sami još prije nekoliko mjeseci predložili slične izmjene izbornog zakonodavstva, SDP bi mogli podržati zastupnici Reformista, no još uvijek nije jasno kako će se postaviti glavna oporbena stranka HDZ. U ovoj su stranci već nekoliko puta rekli da nisu protiv preferencijalnog glasovanja, dapače hvalili su se time da su i sami uveli preferencijalno glasovanje na izborima za Europski parlament, no pitanje je jesu li spremni prihvatiti prijedlog glavnog političkog oponenta, SDP-a.

Bit će u SDP-u otvoreni i za neke druge prijedloge, međutim, kako doznajemo, neće se složiti s prijedlogom grupe zastupnika da se na parlamentarnim izborima ne mogu kandidirati osobe koje su pravomoćnom sudskom odlukom lišene poslovne sposobnosti. To bi, smatraju u SDP-u, bilo protivno nizu međunarodnih konvencija čija je Hrvatska potpisnica.

Iako se rasprava u javnosti vezana uz preferencijalno glasovanje vodi već nekoliko mjeseci, SDP je sa svojim prijedlogom odlučio izaći tek sada. Dragovan pojašnjava da je SDP zapravo prije svih počeo razmišljati o tom institutu, i prije inicijative U ime obitelji i prije pisma predsjednika Ive Josipovića.

'Otvorili smo tu raspravu i nismo je zatvorili', prisjetio se Dragovan i na kraju dodao kako je uvjeren da imaju dovoljno glasova da naprave nužne promjene izbornog zakonodavstva, čak i bez HDZ-a.