AFERA BRODOSPLIT

Drago Maček je htio biti pokajnik

18.10.2009 u 10:37

Bionic
Reading

Prvoosumnjičeni u aferi Brodosplit, zagrebački broker i vlasnik tvrtke Iceberg Drago Maček, svojedobno je bio spreman na suradnju s tužiteljima u kojoj bi otkrio kako je milijune iz splitskog škvera dijelio s rođacima bivšeg ministra vanjskih poslova Miomira Žužula

U rujnu 2008, kada je izgledalo da će se pod pritiskom Austrije i otkrića njihova Ureda za sprečavanje pranja novca koji je i otvorio slučaj, provesti istraga za izvlačenje 4,7 milijuna dolara iz splitskog škvera, Maček je osobama angažiranima na istrazi poslao posrednika koji je trebao ispipati situaciju. Mačekova poruka bila je jasna – spreman je nagoditi se i ispričati kako je novac isisan iz škvera dijelio s braćom Žužul, Antom i Slavenom Žužulom, vlasnicima tvrtke Skladgradnja-grupa, ali pod uvjetom da ne ide u pritvor i da se protiv njega obustavi kazneni postupak. Tom prilikom bio je izrečen i iznos od pet milijuna dolara koje je navodno trebao podijeliti sa Žužulima.

Poruka je shvaćena vrlo ozbiljno, pa je u sjedištu Državnog odvjetništva u Zagrebu hitno sazvan sastanak na kojemu je bio tadašnji ravnatelj policije Marijan Benko, potom glavni državni odvjetnik Mladen Bajić i dva njegova zamjenika – Lazo Pajić i Dragan Novosel te tadašnji ravnatelj SOA-e Tomislav Karamarko i njegov zamjenik (sadašnji ravnatelj) Josip Buljević. Svima je predočeno da se Maček uplašio kaznenog progona i pritvora te da je spreman na suradnju, piše Večernji.hr.

Najskeptičniji je bio Benko koji je ponavljao da sve treba uzeti s puno opreza, dok su Karamarko i Bajić zauzeli stav da informaciju treba iskoristiti i kontaktirati s Mačekom. O svemu tome čak postoji i službena bilješka koja je dio spisa Brodosplit. Zanimljivo je, međutim, to da je Maček također dao do znanja i kako mu je dobro poznato sve što policija poduzima protiv njega te poručio da ima otvorenu liniju prema splitskim policajcima koji rade na slučaju Brodosplit.

Mačekov odvjetnik Anto Nobilo kaže da ne zna ništa o tome te da nema ideju kako bi Maček došao do tužiteljstva i policije. – Za Mačekovu suradnju nije bilo potrebe. Postupak je od početka bio promašen, jer se tvrdilo da je dio novca iz brodogradilišta vraćen na račun Mačeka – kaže Nobilo.

Splitska policija uopće nije podnijela kaznenu prijavu za Brodosplit, a kada je sud otvorio istragu, odmah je dao do znanja da osumnjičenike ne namjerava pritvarati, kao ni blokirati im imovinu.