napeto na istoku

Draghi: EU mora pozvati Rusiju da smanji napetosti s Ukrajinom

15.12.2021 u 14:37

Bionic
Reading

Europska unija mora pozvati Rusiju da hitno smanji napetosti s Ukrajinom, kad se čelnici EU-a sastanu u Bruxellesu u četvrtak, rekao je talijanski premijer Mario Draghi

Obraćajući se talijanskom Zastupničkom domu prije ovotjednog samita EU-a, Draghi je rekao da blok "mora jednoglasno obnoviti svoju potporu suverenitetu i teritorijalnoj cjelovitosti Ukrajine".

Ukrajina optužuje Rusiju za gomilanje oko 100.000 vojnika u pripremi za moguću vojnu ofenzivu, izazivajući bojazan da bi tinjajući sukob u ukrajinskoj istočnoj regiji Donbasu mogao prerasti u otvoreni rat između susjeda.

Draghi je rekao da se EU također mora "nedvosmisleno izjasniti protiv toga da bjeloruski režim koristi migrante".

Tisuće migranata zaglavile su na istočnoj granici EU-a, u, kako EU kaže, krizi koju je Minsk proizveo distribucijom bjeloruskih viza na Bliskom istoku te dovozom migranata kako bi prešli granicu.

"Namjerno korištenje migranata za političke ciljeve je neprihvatljivo", rekao je Draghi u svom govoru u parlamentu.

Draghi je također rekao da je pojava vrlo zarazne omikron varijante koronavirusa pokazala da EU mora ubrzati svoje napore u opskrbi siromašnih zemalja cjepivom protiv covida-19.

Draghi je također rekao kako je siguran da će Rim ispuniti sve ciljeve politike dogovorene s EU-om za ovu godinu kako bi dobio zajmove i bespovratna sredstva iz Fonda za oporavak koji bi trebao pomoći zemljama da se oporave od pandemije covida-19.