ispitani svjedoci

Draganu Kovačeviću ukinut istražni zatvor! Danas izlazi iz pritvora, branit će se sa slobode

26.05.2021 u 14:50

Bionic
Reading

Bivšem predsjedniku Uprave Janafa Draganu Kovačeviću ukinut je istražni zatvor te će danas drugi put izaći iz Remetinca

Kad je 7. svibnja istražni sudac produljivao pritvor Kovačeviću, odlučio je da on može trajati najviše 20 dana, do 27. svibnja, ili dok se pak ne ispita preostalih osam svjedoka zbog kojih je određen, donosi N1.

Uskok u proširenju istrage tereti Kovačevića da je kao direktor Janafa od ožujka 2012. do rujna 2020. u namještenom natječaju osigurao tvrtki Ivana Širića niz informatičkih poslova, vrijednih 18,2 milijuna kuna, u zamjenu za stanove u zagrebačkom Ban centru i splitskom Žnjanu te automobil Alfa Romeo Giulietta i najam Lexusa. Pritom je Kovačević dogovorio sa Širićem da prikrije vlasništvo nad nekretninama i pokretninama vrijednim 2,8 milijuna kuna tako da ih uknjiži na tvrtku.

Uskok sumnja i da je Kovačević od rujna 2018. do svibnja 2020. osigurao tvrtki Ede Seifrieda dodjelu nabave dva specijalna vatrogasna vozila vrijedna 15,5 milijuna kuna, pod uvjetom da Seifried kao podizvođač angažira Širićevu tvrtku i za to mu isplati 4,1 milijun kuna.

Bivši šef Janafa ponovno je uhićen početkom travnja, nakon što je nepunih pet mjeseci ranije pušten iz tromjesečnog istražnog zatvora u prvom kraku 'afere Janaf', u kojoj je osumnjičen za primanje mita od prvookrivljenog vlasnika tvrtke Elektrocentar Petek Kreše Peteka.

Petek je navodno podmićivao nekadašnjeg gradonačelnika Velike Gorice i bivšeg HDZ-ova saborskog zastupnika Dražena Barišića te bivšeg SDP-ova gradonačelnika Nove Gradiške i saborskog zastupnika Vinka Grgića kako bi raznim malverzacijama osigurali da njegova tvrtka dobije milijunske poslove.

Istragom je bilo obuhvaćeno 14 osoba zbog trgovanja utjecajem, davanja mita, nezakonitog pogodovanja, zlouporabe položaja i ovlasti te pomaganja u tim nedjelima.

Kovačevića se proširenom istragom tereti da je primio informaciju kako će biti uhićen te da je vrijeme do uhićenja iskoristio za skrivanje 4,5 milijuna kuna kod Gorana Puklina, koji tvrdi da je novac njegov.