srpska nacionalna manjina

Vukovarski SDSS pozdravlja odluku Ustavnog suda

12.07.2019 u 15:34

Bionic
Reading

Gradska organizacija SDSS-a Vukovar pozdravlja odluku Ustavnog suda s kojom je javnost u petak upoznao predsjednik Miroslav Šeparović, a odnosni se na ostvarenje prava srpske nacionalne manjine u Vukovaru, izvjestili su iz te organizacije dodajući kako je dio odluke Ustavnog suda na tragu onoga za što se vijećnici SDSS-a u Gradskom vijeću Vukovara zalažu već godinama

'Dio Odluke je potpuno na tragu onoga za što se vijećnici SDSS-a zalažu već godinama i na što ukazuju kao neophodnost i potrebu. Posebno optimističnom promatramo činjenicu da je Ustavni sud odredio imperativan rok do kojeg gradske strukture trebaju postupiti po vlastitom Statutu. A to je mjesec listopad ove godine', navode iz vukovarskog SDSS-a.

Također poručuju kako će državne institucije, a prije svega tijela grada Vukovara, u vijećnicima SDSS-a kao i drugim manjinskim tijelima, imati 'maksimalnu podršku kako bi u gradu konačno i praktično zaživjela primjena niza manjinskih zakona', čime bi se podigla kvaliteta života ne samo manjinskih zajednica, u ovom slučaju srpske manjine, već i svih građana Vukovara.

Predsjednik Ustavnog suda Miroslav Šeparović ranije je kazao da Ustavni sud zabrinjava što gradsko vijeće nije donijelo odluke o pravima pripadnika srpske nacionalne manjine. Stoga im je Ustavni sud naredio da u listopadu postupe po vlastitom statutu i zakonu i donesu odluke i o tome obavijeste sud.

'U listopadu moraju vidjeti koja od prava individualnih i kolektivnih, s obzirom na dostignuti stupanj snošljivosti i dijaloga, se mogu proširiti i o tome donijeti odluku. Ako Ustavni sud bude smatrao da to nije u skladu sa Ustavnim zakonom zadržao si je mogućnost da je ukine', kazao je Šeparović na konferenciji za novinare u Zagrebu.