upali u mjere

Otkriveni novi detalji: Zašto Petek i Kovačević nisu uhićeni odmah na primopredaji mita u ‘Klubu‘

  • Autor: M. Šu.
  • Zadnja izmjena 23.09.2020 08:38
  • Objavljeno 23.09.2020 u 08:34
tportal

Izvor: Pixsell / Autor: Saša Zinaja/NFOTO

Zašto policija odmah prilikom primopredaje novca nije uhitila poduzetnika Krešu Peteka ako su znali da tada, 11. studenoga, prošle godine, u prostorije famoznoga “Kluba” u Slovenskoj ulici, direktoru Janafa Draganu Kovačeviću nosi skoro 2 milijuna kuna mita? Pitanje je to koje je nedavno postavio predsjednik države Zoran Milanović. I zaista, takvo uhićenje “s prstima u pekmezu”, bilo bi i u dokaznom postupku pravo zakucavanje.

Petek bi bio uhićen jer je novac donio, a Kovačević jer ga je primio. Kraj. No, istina je, međutim, daleko od toga. Premda su tajno pratili Peteka i vidjeli ga da ulazi u banku, premda su znali da je prije toga naručivao svote novca koje je prebacivao na svoj račun, te pretpostavljali da od bankarice traži pripremu isplate velikog iznosa novca, premda su znali da se Petek ide naći s Kovačevićem - policajci i USKOK, koji je koordinirao akciju, nisu znali ništa više. Nisu znali da je to novac za navodno mito, nisu znali kome ga nosi, i pogotovo - nisu znali za što bi to mito trebalo biti.

Kako doznaje Jutarnji list, optužbe za davanje mita direktoru Janafa uopće nije bilo ono što su istražitelji prvo počeli snimati, već su prve hipoteze bile vezane za jednu od tri druge točke optužbe. Ispada tako da je slučaj s Janafom, odnosno Kovačevićem, nastao tako da su janafovci zapravo upali u mjere pokrenute zbog potpuno drugoga slučaja. Upravo zbog toga, u trenutku dok tajno prate i snimaju Peteka kako diže novac i odlazi u “Klub”, istražitelji uopće ne znaju čemu tajno prisustvuju. Nosi li Petek možda novac u neku svoju tvrtku? Ide li se samo javiti Draganu Kovačeviću s kojim je možda prijatelj? Ide li na Martinje na večeru? Tada nisu znali ni promet po Petekovom računu u banci.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!