mjesta koja nisu na prodaju

Kovačević si na sumnjiv način sredio grobnicu u Aleji velikana na Mirogoju: Potpuno je nejasno po čemu je on zaslužan!

22.09.2020 u 19:04

Bionic
Reading

Uhićeni direktor Janafa Dragan Kovačević na sumnjiv način je došao do grobnice na mirogojskog Aleji velikana, doznaju 24sata

'Kovačević je jedini koji je mjesta dobio, tj. kupio za života. Ta mjesta se inače ne mogu kupiti, a potpuno je nejasno po čemu je on zaslužan', rekao je za 24 sata sugovornih iz tvrtke Gradska groblja

Više sugovornika iz Gradskih groblja i Grada Zagreba potvrdilo je da se mjesto u toj Aleji jednostavno ne može kupiti. Pojednostavljeno, da sad pošaljete zahtjev da želite grob pored Rajka Dujmića i ponudite milijune kuna, formalno biste bili odbijeni. Niti se može kupiti niti dodijeliti dok ste živi. Ta aleja se čuva za ljude koji su ostavili svojim djelovanjem trag u ovoj zemlji. I to je jasno iz imena svih ostalih pokopanih u tom nizu. Osim Dragana Kovačevića.

'Kad bi se mjesta u Aleji zaslužnih prodavala živima, vrlo brzo bi bila rasprodana jer uvijek ima bogatih ljudi koji si to mogu priuštiti. Nekima bi bila i stvar prestiža biti među velikanima. Baš zato se to ne radi. U trenutku kad je Kovačeviću bivša voditeljica groblja Ljerka Ćosić odobrila mjesto i jeftino prodala, bilo je niz zahtjeva zaista zaslužnih građana koji su bili na čekanju', izjavio je sugovornik upućen u sve što se događalo prije tri godine.

Službeni odgovor Gradskih groblja je štur, ali su neslužbeno potvrđene informacije da su Kovačeviću dodijeljena čak dva grobna mjesta. Radi se o mjestima 30 i 31 na polju 118. Za to je platio između 200 i 300 tisuća kuna.

'To je bila apsolutno diskrecijska odluka bivše voditeljice groblja, a ne postoji nikakav pisani trag ili obrazloženje zašto bi Kovačević bio znamenit i zašto je zaslužio mjesto u toj aleji', kaže drugi sugovornik 24sata iz Gradskih groblja.

U službenom odgovoru te podružnice Zagrebačkog holdinga koju danas vodi novi direktor Patrik Šegota potvrdili su da je Kovačeviću dodijeljeno grobno mjesto.

'Kako je na groblju Mirogoj bilo slobodnih mjesta, zahtjevu se udovoljilo', navode šturo iz današnje uprave te napominju da je sve plaćeno sukladno odluci o korištenju grobnih mjesta.

Bivša voditeljica Groblja Ljerka Ćosić odbacila je da je pogodovala Kovačeviću.

'Meni je došao zahtjev, ali ja sam tražila suglasnost Zavoda za zaštitu spomenika kulture i prirode. Oni su ti koji odlučuju i nakon toga sam potpisala odluku. Nije moja odluka, pitajte njih', rekla je Ćosić.

Međitim iz Gradskih groblja tvrde da je to potpuno netočna. Zavod samo daje suglasnost na izradu grobnica i spomenika jer je cijeli Mirogoj štićeno kulturno dobro pa ne možete graditi što želite.