OPREMA ZA ŠKOLU

Doznajte najviše dopuštene cijene udžbenika

03.06.2014 u 12:24

Bionic
Reading

Ministarstvo znanosti, obrazovanja i sporta objavilo je na svojim internetskim stranicama konačne liste odabranih udžbenika i pripadajućih dopunskih nastavnih sredstava prema odabiru stručnih aktiva u školama, a popisi će biti dostupni i u osnovnim i srednjim školama.

Ministar Željko Jovanović ranije je prihvatio prijedlog Povjerenstva za provođenje postupka uvrštavanja udžbenika u Katalog te donio Odluku o najvišoj razini cijena udžbenika i pripadajućih dopunskih nastavnih sredstava te ustvrdio da su knjige za osnovnu školu jeftinije za 14,2 posto u odnosu na prošlu godinu. U skladu s tim roditelji će na osmogodišnje školovanje djeteta potrošiti 1.142 kune manje. Za srednjoškolce taj će ušteda tijekom četiri godine školovanja biti 1.050 kuna.

U skladu s najavljenim uštedama Glas Slavonije je provjerio kolike su cijene kompleta po pojedinim slavonskim i baranjskim školama i doista cijene s vrlo blizu preporukama ministarstva. Za komplet udžbenika i radnih bilježnica za prvi razred u Osnovnoj školi 'Dr. Franjo Tuđman' u Belom Manastiru treba, primjerice, izdvojiti 516 kuna, a za osmi razred 1.249 kuna (bez izbornih predmeta).

Slično je i u osnovnim školama u drugim slavonskim gradovima: cijene se po školama, dakle, ne razlikuju previše, dvije-tri do maksimalno pedesetak kuna. I to nije slučaj samo u slavonskim županijama. Cijene su vrlo blizu dopuštenih maksimalnih iznosa u cijeloj Hrvatskoj, a učitelji i profesori najčešće su u 'moru' nakladnika koji su pokušali sa svojim udžbenicima ući u školski program birali Školsku knjigu i Profil, piše Glas Slavonije.

Slično je i sa srednjim školama i gimnazijama, gdje će roditelji za udžbenike i radne bilježnice izdvajati oko 1.800 kuna.

Najviša dopuštena cijena kompleta udžbenika i pripadajućih dopunskih nastavnih sredstava za obvezne predmete:

Osnovna škola: 1. razred 566 kn; 2. razrede 590 kn; 3. razred 588 kn; 4. razred 623 kn; 5. razred 1.025 kn; 6. razred 1.025 kn; 7. razred 1.248,01 kn; 8. razred 1.232 kn; Srednja škola: 1. razred 1.985 kn; 2. razred 1.741 kn; 3. razred 1.766 kn; 4. razred 1.733 kn

Konačne liste odabranih udžbenika i pripadajućih dopunskih nastavnih sredstava prema odabiru stručnih aktiva u osnovnim i srednjim školama pogledajte ovdje