BLOKIRANE BROJNE PROMETNICE

Doznajte kojim mjestima vodeni val najviše prijeti

15.09.2014 u 15:03

  • +7

Poplave u Hrvatskoj

Izvor: Pixsell PXL Agencije / Autor: REUTERS/Antonio Bronic

Bionic
Reading

Vodostaji rijeka Kupe i Korane na području Karlovca, izvijestile su Hrvatske vode, tijekom dana bili su u značajnom opadanju. Jučerašnji maksimum (844) pao je za 70 centimetara, ali izvanredno stanje još je uvijek na snazi. Vrhunac vodenog vala jutros oko 9 sati bio je na području Jamničke Kiselice, a na donjem toku još je u blagom porastu

U Karlovcu, u gradskoj četvrti Gaza, propala je cesta na kolektoru nakon što je pukao tlačni vodoopskrbni cjevovod, javlja RTL. Nastala je rupa širine 15 s 10 metara, a sanira je tvrtka Vodovod i kanalizacija.

Očekuje se da će sutra na području Letovanića vodeni val Kupe narasti za još 30 centimetara (sada iznosi 968), upozorile su Hrvatske vode. U Sisku se val očekuje prekosutra. Tijekom noći otvorena je ustava Trebež, čime je započelo pojačano punjenje retencije Lonjsko polje, pa se tako smanjuje vodostaj u Jasenovcu. U radu je i ustava Prevlaka, a aktivan je i preljev Palanjak.

Vodeni val rijeke Save prošao je Zagrebom, a trenutno je na području ustave Prevlaka. Vodostaj Save kod Siska još je uvijek u blagom porastu te se očekuje povećanje za 30 centimetara.

Na toku rijeke Save vodostaji su u porastu, a danas bi Hrvatske vode trebale izraditi prognoze za područje Slavonskog Broda i Županje.

Vodostaji rijeka Gline i Une u Hrvatskoj Kostajnici opali su od jučer za 17 centimetara i u daljnjem su opadanju. Na rijeci Odri proglašeno je izvanredno stanje jutros u 5 sati jer je povišen vodostaj, ali je trenutno u opadanju.

Vodostaj rijeke Mure je tijekom jutarnjih sati u Murskom Središću dosegnuo povijesni maksimum od 535 centimetara, a na snazi je i dalje izvanredno stanje. Na rijeci Dravi proglašeno je izvanredno stanje na desnoj obali ušća Mure u Dravu u mjestu Goričan. U BiH su u opadanju vodostaji protoka rijeka Vrbasa, Bosne i Une.

POPLAVLJENE I ZATVORENE CESTE

Zbog vode na kolniku zatvorene su mnoge dionice državnih i županijskih cesta, o čemu redovito izvještava HAK na svojim stranicama. Iz HŽ-a su izvijestili da je zbog prelijevanja vode prekinut željeznički promet na relaciji Požega - Pleternica.

Nastavljaju se zaštita i nadvišenje: desnog savskog nasipa u Letini, južnog nasipa retencije Lonjsko polje i desnog savskog nasipa na području Dubrovčaka, a izvršeno je i nadvišenje kupskih nasipa Letovanić i Žažina, priopćile su Hrvatske vode.

Poplave su prekinule ili otežale promet na većini cesta u Međimurskoj, Karlovačkoj, Koprivničko-križevačkoj, Varaždinskoj, Sisačko-moslavačkoj, Bjelovarsko-bilogorskoj i dijelu Zagrebačke županije jer se voda mjestimice zadržava na kolniku, javio je Hrvatski autoklub.

Dionica državne ceste D1 Korenica - Debelo Brdo privremeno se zatvara za sav promet od 6.30 do 23 sata. Obilazak je preko Bunića, a za teretna vozila čija je masa veća od 7,5 tona i duljina veća od 14 metara Korenica - Gospić - Gračac. Radovi traju do 19. rujna. U slučaju loših vremenskih uvjeta radovi se odgađaju.

Za sljedećih nekoliko dana Državni hidrometeorološki zavod najavljuje uglavnom suho i sunčano vrijeme. Bit će nešto toplije nego prethodnih dana. Mjestimično se očekuje vrlo malo kiše u kopnenom dijelu zemlje, ali ne obilnije padaline.

Vodostaje hrvatskih rijeka možete pratiti preko ove stranice.