vršnjačko nasilje

Doznajemo: Nakon slučaja iz Splita na 'Red Button' stiglo više od 1000 prijava!

04.04.2024 u 18:32

Bionic
Reading

Slučaj međuvršnjačkog nasilja u Splitu koji je izazvao veliko zanimanje u javnosti, ponovno je aktualizirao problem zabrinjavajućeg porasta nasilja među mladima

Prema podacima Ministarstva unutarnjih poslova, nakon što su mediji popratili šokantan slučaj u Splitu koji se proširio putem društvenih mreža, zaprimljen je veliki broj prijava građana.

'Nakon slučaja međuvršnjačkog nasilja u Splitu koji je nedavno izašao u javnost, zaprimili smo više od 1000 prijava građana koje se odnose na snimke nasilničkog ponašanja mladih, a što nam ukazuje da građani imaju povjerenje u postupanje policije', poručuju iz MUP-a.

Upravo za takve situacije služi online aplikacija 'Red Button'.

On line aplikacija Red Button - prijava svih oblika povrede djetetovih prava na mrežnim stranicama Ministarstva unutarnjih poslova u funkciji je više od 10 godina, točnije od rujna 2013. godine. Prijavljuje se i nasilje odraslih osoba nad djecom, dodaju, ali u posljednje vrijeme sve učestaliji su različiti oblici vršnjačkog nasilja.

'Kao što je u uvodnom dijelu aplikacije navedeno, nakon podnošenja prijave, prijava će biti pregledana u roku od 24 sata ili prvi sljedeći radni dan ako je prijava podnijeta neradni dan, a ovisno o prijavljenom sadržaju odlučiti će se o daljnjim mjerama. U praksi to znači da policijski službenici svaki radni dan sve pristigle prijave pregledavaju te ovisno o sadržaju prijave dalje koordiniraju i iniciraju provođenje kriminalističkih istraživanja', objasnili su iz MUP-a.

Prijave se dostavljaju nadležnim policijskim upravama odnosno policijskim postajama, nakon čega policijski službenici za mladež obavljaju razgovor s djetetom žrtvom i poduzimaju dokazne i druge radnje kako bi se identificirao i procesuirao počinitelj, a žrtvi pružila zaštita i podrška. Sva postupanja vezana uz kaznenopravnu zaštitu djece su žurna.

'Jedna od početnih informacija u aplikaciji je 'Ukoliko HITNO trebaš pomoć ili intervenciju policije, nemoj slati poruku putem ove aplikacije! Umjesto toga odmah nazovi policiju na broj 192 ili obavijesti odraslu osobu u koju imaš povjerenje da nazove policiju ili s tobom dođe u najbližu policijsku postaju gdje možeš zatražiti pomoć policije. Djeca i građani mogu svoja saznanja prijaviti anonimno, a ukoliko žele, mogu navesti svoje kontakt podatke. Dio nasilničkih ponašanja mladih procesuiran je upravo zahvaljujući prijavama samih žrtava ili drugih građana zaprimljenih putem Red Button aplikacije. Do sada smo zaprimili ukupno 5556 prijava i u svim situacijama u kojima je prijavljen neki od oblika zlostavljanja, nasilja ili drugih povreda prava djeteta, provedena su kriminalistička istraživanja. Ukoliko policijski službenici potvrde navode iz prijave, podnose kaznene prijave nadležnim državnim odvjetništvima. U nekim situacijama zaprimljeno je više prijava za isti događaj', poručuju iz MUP-a.

Prednost aplikacije je to što je prijavu moguće podnijeti potpuno anonimno u bilo kojem trenutku, stalno je dostupna i prilagođena novim načinima komunikacije mladih. Veliki broj kriminalističkih istraživanja koja su dovršena podnošenjem kaznenih prijava i prekidom nasilja, govore o efikasnosti i svrhovitosti same aplikacije.

Roditeljima, dodaju, savjetuju da odmah reagiraju.

'Savjetujemo im da prijave policiji svoja saznanja o nasilju nad mladima, da ne dijele snimke kako bi ukazali na problem nasilja, već da kroz svoje komunikacije putem društvenih mreža općenito ukazuju na neprihvatljivost nasilničkih ponašanja, a u odgoju svoje djece svojim primjerom potiču djecu da odrastaju u tolerantne, pozitivne, empatične osobe. Djecu svakako treba upozoriti da snimanjem nasilja i dijeljenjem takvih snimki i sami postaju aktivni učesnici nasilja, za što mogu i kazneno odgovarati (kazneno djelo Povreda privatnosti djeteta). Napominjemo i da svrhovitost i uspješnost kriminalističkog istraživanja kod zlostavljanja putem društvenih mreža uvelike ovisi o tome je li žrtva ustupila svoje podatke policiji, u kojem smislu apeliramo da žrtve neprimjerena ponašanja ne prijavljuju na dijelu aplikacije koja se odnosi na prijavu sadržaja na internetu već u dijelu aplikacije koji se odnosi na prijavu zlostavljanja', kažu iz MUP-a.

Više informacija može se pronaći i OVDJE

Inače, u nedavnoj HRT-ovoj emisiji Otvoreno, Anita Matijević, voditeljica Odjela maloljetničke delinkvencije i kriminaliteta na štetu mladeži i obitelji u Upravi kriminalističke policije, ispričala je između ostalog i da se mladi često jedni prema drugima nasilno ponašaju bez ikakvog pravog vidljivog argumentiranog razloga.

'Nekakva najbanalnija situacija može biti povod za vrlo ozbiljna nasilnička ponašanja', dodala je. Matijević je rekla i da se dijete čije je zlostavljanje snimljeno i postalo viralno, kojem se te snimke neprestano vraćaju, sigurno puno teže može nositi s time te je osudila i one koji pasivno promatraju zlostavljanje ili ga čak snimaju.