NAJAVLJUJU NOVA SMAKNUĆA

'Dosljedna IRA' preuzela odgovornost za ubojstvo u hotelu

08.02.2016 u 16:00

Bionic
Reading

Teroristička skupina Dosljedna IRA preuzela je danas odgovornost za pucnjavu u dublinskom hotelu prošlog petka prilikom koje je ubijen jedan muškarac, a dvije osobe ozlijeđene

Podsjetimo, do pucnjave u kojoj je ubijen David Byrne (33) došlo je u hotelu Regency tijekom vaganja boksača prije meča. Netom prije pucnjave napadači naoružani kalašnjikovima ušli su u hotel odjeveni u odore specijalnih postrojbi irske policije te su osuli paljbu po gostima, a glavna meta napada bio im je upravo David Byrne, inače kriminalac podebljeg dosjea, a kojeg pripadnici terorističke skupine sumnjiče za ubojstvo Alana Byrnea, inače pripadnika Prave IRA-e koji je ubijen u atentatu 2012. godine.

Pripadnici Dosljedne IRA-e u svojem priopćenju u kojem potvrđuju odgovornost za ubojstvo navode kako se radi o osveti te kako skupina 'neće tolerirati dilerima droge i kriminalcima napade na republikanske skupine' dodajući kako će 'Dosljedna IRA i nadalje dosljedno provoditi operacije smaknuća kriminalaca'.

Zbog najave novih smaknuća, policija je na svim izlazima iz Dublina postavila kontrolne točke, a irski premijer Enda Kerry zbog nekih indicija da su napadači naoružani automatskim puškama pribavljenim iz skladišta Provizorne IRA-e prozvao je Gerryja Adamsa, čelnika Sinn Feina

Provizorna IRA danas je, naime, najveće republikansko paravojno tijelo, a Dosljedna IRA relativno mala skupina koja se odvojila od Provizorne IRA-e 1986. jer se protivila tome da Sinn Fein uđe u donji dom irskog parlamenta.